Top50 Glas publike

Samsung patentirao rolo displej

Još jedan patent stiže iz kompanije Samsung, a ovog puta se radi o savitljivom, takozvanom rolo OLED displeju, koji u svom sastavu ima i senzor za otisak prsta.

PCPress.rs Image

Fleksibilni rolo ekran moći će da se, pošto se završi sa korišćenjem uređaja, savije u rolnu, te je u proteklih nekoliko godina moglo da se vidi nekoliko različitih patenata ovog tipa. Iako će morati da se sačeka bar još nekoliko godina dok se proizvodi poput ovog ne pojave na tržištu, ovo je važan korak u razvoju uređaja poput Samsung-ovog tableta.

Philips je još 2005. godine prvi put prikazao ovakav koncept, a za uređaj e-Reader Radius, a LG je 2016. predstavio 18-inčni rolo ekran, debljine od samo jednog milimetra. Dva meseca kasnije Samsung je predstavio svoj prvi patent za rolo displej, a u obliku ekrana od 5,7 inča, debljine 0,3 milimetra, te težine od pet grama.

U junu 2017. godine Samsung je prijavio još jedan patent za sličnu tehnologiju – rolo displej koji može da se savije oko tela uređaja, te da se aktivira uz pomoć senzora za otisak prsta. Za razliku od LG displeja, koji se savija uz pomoć malog rotirajućeg motora, Samsung-ov model ima magnete koji su pozicionirani uz glavni deo kućišta uređaja. Patent prikazuje i dva tipa metalne osnove, odakle se displej odmotava uz pomoć magneta: cilindrični i četvrtasti, te i jedan i drugi imaju senzore otiska prsta koji omogućavaju korisnicima da dodirom prsta odmotavaju displej.

Pročitajte i:  CES 2023: Samsung je izbacio novi sklopivi uređaj na tržište

Izvor: LetsGoDigital

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,