ERP 2024

Senat SAD-a i Silicijumska dolina opet u razgovorima oko AI-ja

Senator Čarls Šumer ponovo je bio domaćin čelnicima kompanija veštačke inteligencije Silikonske doline u utorak, pošto je Senat SAD po drugi put ponovo sazvao svoj Forum uvida u veštačku inteligenciju. Na listi gostiju se nalaze: entuzijasta manifesta Mark Andreesen i rizični kapitalista Džon Doer, kao i Maks Tegmark iz Instituta za budućnost života i izvršni direktor NAACP-a Derik Džonson.

PCPress.rs Image

SAD će ulagati u razvoj AI-ja

Na dnevnom redu: „transformacione inovacije koje pomeraju granice medicine, energije i nauke, i održiva inovacija neophodna za unapređenje bezbednosti, odgovornosti i transparentnosti u veštačkoj inteligenciji“, navodi se u saopštenju iz kancelarije senatora Šumera.

Po izlasku sa sastanka u utorak, Šumer je okupljenim novinarima rekao: „jasno je da američko vođstvo u oblasti veštačke inteligencije ne može biti jeftino. Skoro svi stručnjaci na današnjem Forumu pozvali su na snažna, održiva federalna ulaganja u privatni i javni sektor da bismo postigli naše ciljeve transformativne i održive inovacije u AI predvođene Amerikancima.

Prema procenama Komisije za nacionalnu bezbednost AI, plaćanje za to bi moglo koštati oko 32 milijarde dolara godišnje. Međutim, Šumer veruje da se ti izazovi finansiranja mogu rešiti „isticanjem privatnog sektora korišćenjem novih i inovativnih mehanizama finansiranja – poput ideje o nagradi Grand Challenges“.

Pročitajte i:  Da li je TikTok drugačiji u Kini?

Senatori Brajan Šac i Džon Kenedi takođe su se uključili u predloženu regulatornu akciju u utorak, uvodeći zakon koji bi obezbedio više transparentnosti sadržaja generisanog veštačkom inteligencijom zahtevajući jasno označavanje i otkrivanje podataka. Takva tehnologija bi mogla da liči na oznaku Content Credentials koju razvijaju grupe za zastupanje C2PA i CAI industrije.

„Naš račun je jednostavan“, rekao je senator Šac u izjavi za štampu. „Ako je bilo koji sadržaj napravljen od strane veštačke inteligencije, trebalo bi da bude označen tako da ljudi budu svesni i da ne budu prevareni ili prevareni.

Schatz-Kennedijev zakon o AI označavanju, kako ga nazivaju, zahtevao bi od programera generativnih AI sistema da jasno i upadljivo otkriju korisnicima sadržaj koji je generisan od veštačke inteligencije. Ti programeri i njihovi licencirani bi takođe morali da preduzmu „razumne korake“ da spreče „sistematsko objavljivanje sadržaja bez otkrivanja“. Predlog zakona bi takođe uspostavio radnu grupu za kreiranje neobavezujućih tehničkih standarda koji bi pomogli platformama društvenih medija da automatski identifikuju i takav sadržaj.

Pročitajte i:  SAD će zahtevati preglede vozila iz Kine

Dok Andreesen poziva na unapređenje veštačke inteligencije po svaku cenu, a Tegmark nastavlja da se oglašava, zaposleni u industriji veštačke inteligencije se takođe bore da se njihov glas čuje uoči foruma. U ponedeljak je grupa zaposlenih iz dvadesetak vodećih kompanija sa veštačkom inteligencijom objavila otvoreno pismo senatoru Šumeru, zahtevajući od Kongresa da preduzme mere kako bi zaštitio njihov život od „distopijske budućnosti“ koju bi, na primer, zahtevao Andreesenov estrih.

Senator Ed Markei i predstavnica Pramila Jaiapai su prethodnog meseca pozvali vodeće kompanije sa veštačkom inteligencijom da „odgovore za uslove rada svojih radnika za podatke, radnika koji često dobijaju niske plate i ne obezbeđuju prednosti, ali drže AI proizvode na mreži.“

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: