Data centri 2024

Skidanje sa torent sajtova: Sud kažnjava roditelje umesto dece

Ukoliko roditelji budu svesno prikrivali da deca skidaju piratski sadržaj sa torenta, biće kažnjeni umesto njih. Ovo je zaključak suđenja koje traje već osam godina a vezano je za skidanje albuma Rihanne.

dete za kompjuterom

Ukoliko planirate da se odselite u Nemačku, oprostite se od ilegalnog skidanja sadržaja sa torenta jer možete da završite u zatvoru. Iako je ova država i ranije bila poznata po veoma strogim anti-piratskim zakonima, to je sada podignuto na viši nivo.

Velike promene dolaze nakon presude povodom ilegalnog skidanja albuma Rihanne “Loud” a koji su skidala deca. Ispostavilo se da roditelji nisu bili zainteresovani za čuvenu karipsku umetnicu, za razliku od svoje dece.

Skidanje sa torent sajtova: muke roditelja sa “decom-kriminalcima”

Roditelji su se prvobitno pozvali na zakon koji ih oslobađa od obaveze da svedoče protiv sopstvene dece. Ipak, na kraju su ipak bili prinuđeni da plate skoro 4000 evra kazne. Vrhovni sud je na kraju potvrdio odluku u korist izdavača albuma, kompanije Universal.

Konačna odluka je glasila da ako roditelji neće da identifikuju (“odrukaju”) svoju decu, onda oni moraju da budu kažnjeni. Ipak, roditelji imaju “izlaznu strategiju” – naime oni mogu biti kažnjeni jedino ako saznaju ko je prekršio zakon i ne prijave ga.

Ipak, više im se isplati da kažu da znaju da je neko od dece napravio prekršaj, ali da ne znaju ko. Na taj način oni nisu odgovorni za prikrivanje krivca, pa ne mogu biti kažnjeni. Šta biste vi radili da morate da birate između dužnosti prema državi i prikrivanja opasnog serijskog kriminalca koji skida igrice, filmove, TV serije, muziku i ko zna šta sve još?

Vest je samo još jedna vinjena koja obogaćuje temu zaštite autorskih prava u Evropskoj uniji (i zemljama u okruženju). Da li je ovo veliki udarac za pirateriju, ili ona nikad neće biti iskorenjena?

Izvor: Torrent Freak

 

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,