Cove

Sklapanje dinosaurusa: T-Rex u virtuelnoj realnosti

Istina je da neki svetski muzeji među svojim eksponatima imaju ostatke dinosaurusa, ali su ovi obično daleko od posetilaca, te detalji tako ostaju nedostupni. Jasno je da ostaci prastarih vrsta ne bi dugo potrajali ako bi zainteresovani mogli da im priđu i dodirnu ih, ali je isto tako jasno i da bi iskustvo bilo daleko dragocenije kada bi posetioci muzeja mogli da uđu u interakciju sa skeletima, te drugima artefaktima. I tu na scenu stupa virtuelna realnost.

PCPress.rs Image

Radi se o tome da se VIVE Studios udružio sa američkim Prirodnjačkim muzejom, kako bi zajedničkim snagama kreirali “T. Rex: Skeleton Crew”, novu virtuelnu edukativnu alatku koja korisnicima omogućava da se bliže upoznaju sa skeletom Tyrannosaurus rex-a. Tako zainteresovani imaju mogućnost da sređuju eksponate i organizuju postavke, da bi na kraju svedočili i trenutku u kojem virtualni T-Rex „oživljava“, a u „doba dinosaurusa“ koje je kraj zabeležilo pre 66 miliona godina. U to vreme T-Rex je i dalje bio na vrhu lanca ishrane, a virtuelna simulacija ga prikazuje u prirodnom okruženju, u oblasti koja je danas poznata kao Hell Creek, Montana.

Pročitajte i:  Virtuelna stvarnost za obuku osoblja za rad sa uznemirenim pacijentima

PCPress.rs Image

Iako iskustvo nije jednako onom koje bi se doživelo ako bi se dodirnule prave kosti dinosaurusa, ipak je dragoceno, a posebno kada su u pitanju informacije koje se bolje rekonstruišu u praksi – poput načina na koji se ovaj prastari predator kretao, te lovio. Korisnici na ovaj način bolje razumeju i anatomiju dinosaurusa, a posebno oni najmlađi koji bi, zahvaljujući ovoj platformi, mogli da postanu paleontolozi kada za to bude došlo vreme.

PCPress.rs Image

Izvor: Ubergizmo

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,