Top50 Glas publike

Skoro 60% naslednika zaposleno u porodičnim preduzećima

Biznis Transfer Barometar istraživanje u Srbiji pokazalo je da u segmentu preduzeća čijim vlasnicima predstoji ili već jesu u procesu prenosa poslovanja („generacija 55+“) oko 66% vlasnika ima člana porodice koji je uz njih uključen u vlasništvo ili rukovođenje preduzećem, što ih, prema definiciji EU, definiše kao porodično preduzeće.

PCPress.rs Image

U 70% slučajeva član porodice koji je uključen u rukovođenje ili vlasništvo je dete, a u 31% slučaja bračni partner. Najveći procenat dece – skoro 60% – već radi u porodičnom preduzeću, a ne tako mali procenat, gotovo 20%, je zaposlen u drugom preduzeću.

Anketom nisu ispitivani razlozi odlaska u drugo  preduzeće ali važno je napomenuti da je jedna od preporuka za mlade “naslednike” da se iskustvo stiče i u kompanijama koje nisu porodične.

PCPress.rs Image

PC Press će organizovati Seminar o porodičnim kompanijama “Porodične kompanije danas i sutra”, koji će biti održan 27. marta i organizovan u saradnji sa Adižes institutom i Borisom Vukićem u Klubu poslanika u Beogradu. Na njemu će govoriti samo oni koji imaju lično iskustvo u procesu tranzicije upravljanja, oni koji su taj proces uspešno završili i tako osnažili biznis, proširili tržišta, izašli na svetske berze. Ugostićemo neke od najuspešnijih privrednika multi nacionalnih kompanija, jer samo provereno iskustvo je ono što treba definisati kao model. Važno je da napomenemo da je lično prisustvo jedini način praćenja programa zato što se Seminar NEĆE snimati niti prikazivati na online kanalima.

Pročitajte i:  BIZIT 2022: Kako do klijenata i kakva su iskustva neophodna

Više detalja o programu i učesnicima, kao i prijavu za učestvovanje potražite na sajtu www.bizit.rs. Za verne učesnike BIZITA kao i za sve one koji se prijave do 8. marta obezbedili smo značajne popuste. Da, baš do 8. marta, dvadeset četvrtog PC PRESS-ovog rođendana.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,