Službeno najavljen plan spajanja grupa PSA i FCA

Fiat Chrysler i vlasnik Peugeot-a ​​PSA grupa objavili su uslove za spajanje, što bi stvorilo četvrtog najvećeg proizvođača automobila na svetu, sa 8,7 miliona automobila koji se godišnje prodaju i pomoglo u raspoređivanju ogromnih troškova razvoja električnih i autonomnih vozila.

PCPress.rs Image

Plan je da akcionari svake kompanije poseduju 50% novonastale automobilske grupacije, za koju se predviđa da će posle četiri godine ostvariti 80% sinergije i smanjiti troškove za približno 2,8 milijardi evra.

Na osnovu rezultata obe kompanije iz 2018. godinu, spajanje će dovesti do zajedničkih prihoda od gotovo 170 milijardi evra i stalnog operativnog profita od više od 11 milijardi evra. Prema dogovorenom sporazumu dveju strana, spajanje PSA i FCA će se izvršiti pod matičnom holandskom kompanijom, koja će biti uvrštena na njujoršku berzu, Borsa Italiana (Milano) i Euronext (Pariz).

Na osnovu sporazuma koji su postigla dva automobilska konglomerata, spajanje neće uključivati zatvaranje postrojenja. Novoformirani odbor imaće 11 članova – pet nominovanih od FCA, pet od PSA Grupe, sa Carlos Tavares-om na poziciji CEO-a u početnom petogodišnjem mandatu, a on bi takođe bio i član odbora.

Marke koje će, dakle, nakon spajanja biti pod istom upravom uključuju: Peugeot, Citroen, DS, Opel/Vauxhall, Fukang, Abarth, Alfa Romeo, Chrysler, Dodge, Fiat, Jeep, Lanciu, RAM i Maserati. Novostvoreni automobilski gigant proizašao iz spajanja PSA-FCA nesumnjivo će doneti ogromne promene u industriji jer će gledati da smanje troškove i optimizuju ponudu proizvoda radi usklađivanja portfolia modela svih brendova.

Nekoliko meseci pre nego što je ovaj dogovor sklopljen, FCA je zamalo sklopio ugovor sa Renault-om o spajanju 50/50, ali plan je na kraju propao zbog prilično nejasnih „političkih uslova“.

Izvor: Motor1

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,