BIZIT Seminar

SMIC beleži rekordan prihod uprkos američkim sankcijama

Najveći kineski proizvođač čipova Semiconductor Manufacturing International Corporation prijavio je rekordan prihod i porast profita prošle godine usred globalnog nedostatka čipova, ali velike potražnje.

PCPress.rs Image

SMIC stavljen na američku trgovinsku crnu listu

SMIC je u 2021.godini zabeležio prihod od 5,44 milijarde dolara koji je povećan za 39 odsto u odnosu na prethodnu godinu, što je najbrža stopa rasta još od 2010.godine. Profit je dostigao 1,7 milijardi dolara, što predstavlja rast od 138 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Taj rekordni učinak postignut je uprkos tome što je SMIC stavljen na američku trgovinsku crnu listu pod nazivom „Lista entiteta“ 2020.godine.

Globalna nestašica čipova i snažna potražnja za lokalnom i autohtonom proizvodnjom doneli su kompaniji retku priliku, dok su ograničenja „Liste entiteta“ postavila mnoge prepreke razvoju kompanije“, navodi SMIC u saopštenju.

SMIC je kompanija koja proizvodi čipove koje dizajniraju druge firme. To je konkurent poput tajvanskog TSMC-a i južnokorejskog Samsung-a. Samo je SMIC-ova tehnologija je nekoliko generacija iza. Kako su geopolitičke tenzije između Kine i SAD porasle u poslednjih nekoliko godina, tako je porasla i njihova bitka za dominiranje ključnim tehnologijama. Poluprovodnici su jedna od tih oblasti.

Pročitajte i:  SAD zabranjuju proizvođačima čipova iz zakona CHIPS širenje u Kini

Kina značajno zaostaje za SAD u industriji čipova, ali se SMIC smatra ključnim da svojim ambicijama poveća individualnost u sektoru i odvikne se od strane tehnologije. Međutim, stavljanje na crnu listu odvaja SMIC od ključne američke tehnologije potrebne za pravljenje najnaprednijih čipova.

SMIC može proizvesti neke od manje naprednih čipova koji idu u automobile. Oni su bili deficitarni širom sveta. Prošle godine, China Renaissance je predvidela da bi SMIC mogao imati koristi zbog nestašice čipova. SMIC takođe nastavlja značajna ulaganja. Kompanija je rekla da planira da potroši 5 milijardi dolara kapitala dok pokušava da pokrene tri nove fabrike u Pekingu, Šangaju i južnom kineskom gradu Šenžen.

Kompanija je saopštila da će 2022.godine povećati proizvodne kapacitete još više nego 2021.godine.

Izvor: CNBC

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , ,