ePlaneta

Smrt Internet Explorer-a je udaljena samo nekoliko nedelja

Pre nekoliko decenija, Microsoft je iskoristio svoju moć da pretvori Internet Explorer u de facto standard za pregledanje weba.

PCPress.rs Image

Nakon 15. juna, korisnici koji pokušaju da učitaju Internet Explorer biće preusmereni na Edge

Internet Explorer je dugo bio u padu pre nego što je Microsoft prešao na Edge, a sada je zaista kraj. Microsoft nastavlja sa svojim planovima da povuče IE kao što je najavljeno prošle godine, a veliki dan je udaljen samo tri nedelje – 15. juna. Još početkom 2000-ih, Microsoftov browser je držao skoro celo tržište. Zatim su se pojavili Firefox i Opera, koji su počeli da se bore za Microsoftovo vođstvo. Prekretnica je došla 2009. godine u vreme kada su ljudi počeli da očekuju više od svojih desktop browsera, ali Microsoft je oklevao da doda moderne funkcije u IE. To je godina kada je Google objavio Chrome, što je izazvalo nagli pad upotrebe IE. Google je bio izjednačen sa IE do sredine 2012, a onda je ostavio Majkrosoftov browser (i sve ostale) u prašini.

Pročitajte i:  Nezvanična aplikacija treće strane Win32 dozvoljava onemogućavanje Windows i Edge funkcija uz nekoliko koraka

Microsoft je počeo da redovno ažurira Internet Explorer, ali je šteta bila već učinjena. Prelazak na Edge browser 2015. sa izdavanjem Windows 10, nije značajno preokrenulo sreću kompanije na mreži. Nedavno je ukinut stari Edge i došla nam je verzija zasnovana na istom Chromium kodu otvorenog koda kao i Google Chrome. Microsoft se nekoliko godina kretao ka ukidanju IE-a, ali njegov udeo u upotrebi je i dalje oko 0,38 procenata, prema StatCounter-u. Edge, u međuvremenu, uživa četiri odsto tržišnog udela, a Chrome oko 64 odsto. Iako je IE-ova korisnička baza mala, čak i delić procenta celokupne populacije koja koristi internet i dalje je mnogo ljudi. Microsoft poziva ove ljude da se nadograde na Edge pre 15. juna i ne prihvata „ne“ kao odgovor.

Predstojeći rok nije samo kraj podrške – Microsoft nije ažurirao Internet Explorer od 2020. Tada će Microsoft početi aktivno da onemogućava Internet Explorer na Windows 10 sistemima. Svi ovi računari će imati unapred instaliran Edge, tako da će korisnici imati još jedan browser spreman za rad. U danima i nedeljama nakon 15. juna, korisnici koji pokušaju da učitaju Internet Explorer biće preusmereni na Edge. Microsoft je nedavno pojasnio da bi takođe mogao da uvede ažuriranje sistema koje pojednostavljuje proces. Svako ko još uvek koristi stariju (i nepodržanu) verziju operativnog sistema Windows sa Internet Explorer-om može tehnički da nastavi da ga koristi, ali ovo podešavanje je nepreporučljiva bezbednosna noćna mora. Vreme je da odu IE koji ne idu u korak sa vremenom, hteli to ili ne.

Pročitajte i:  Kako da obrišete keš u browser-u i zašto to treba da radite

Za one koji treba da pristupe sajtovima i uslugama koje neobjašnjivo dobro rade samo sa starim Microsoft-ovim browserem, Edge nudi režim IE taba.

Izvor: Extremetech

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,