Zebra

Sonochrome pretvara boje u zvuk

Studenti Matematičkog fakulteta u Beogradu – Lazar Radosavljević, Đorđe Relić, Nikola Cimbaljević i Daniel Šaranović, okupljeni u tim BarFoo, zajedno sa mentorom Srđanom Božovićem predstavljaće Srbiju u Svetskom finalu Imagine Cupa.

BarFoo timOvo je takmičenje u oblasti tehnologija za studente koje će se održati u Sijetlu od 29. jula do 2. avgusta ove godine, a iza kog stoji kompanija Microsoft.

Pobednici lokalnog finalnog takmičenja, na svetsko finale ulaze aplikacijom Sonochrome za Windows Phone 8 i Windows 8.1, koja pretvara boje u zvuk, pomažući daltonistima i slepim osobama da osete boje.

Ideja za aplikaciju  nastala je nakon što su studenti Matematičkog fakulteta čuli govor “Slušam boje” Nila Harbisona (Niel Harbisson) na TED Global konferenciji, tokom kog ovaj umetnik, koji je daltonista od rođenja, opisuje kako je “eyeborg” uređaj poboljšao njegov kvalitet života, jer mu je omogućio da oseti boje.

Ukupno 35 timova studenata iz 34 zemlje sa svih strana planete u Svetskom finalu svoje radove će predstavljati specijalnom tročlanom žiriju. Jedan od sudija biće i novi direktor Microsofta Satia Nadela.

Pročitajte i:  Google i Microsoft rade zajedno na rešavanju kompatibilnosti između pretraživača

 “Presrećni smo, ovo je veliki uspeh za nas i nešto o čemu nismo mogli ni da maštamo pre nekoliko meseci. Trud se definitivno isplati, dosadašnje učešće u Imagine Cupu nam je pomoglo i inspirisalo nas da poboljšamo aplikaciju i dodatno je promovišemo. Sama činjenica da ćemo imati priliku da Satii Nadeli i ostalim članovima žirija predstavimo našu ideju je neverovatna”, kaže Đorđe Relić, jedan od tvoraca aplikacije.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,