Predstavljen Sony 16K displej veličine tramvaja

Ako planirate da kupite nov televizor a imate neograničen budžet i sobu dužine bar 20 metara, Sony 16K displej je san snova za svakog fana TV programa! Ostaje još samo da sačekate da se pokrene serijska proizvodnja.

sony 16k displej televizor UUHDTV Japan

Kompanija Sony je u Japanu predstavila displej koji ima do sada neviđenu jasnoću slike. Novi uređaj ima 16 puta više piksela od prosečnog 4K displeja, to jest 64 puta više od standardnog HD TV-a. Reč je o proizvodu koji sigurno neće skoro ući u serijsku proizvodnju, ali predstavlja jasnu sliku kako će tehnologija izgledati u budućnosti.

Sony 16K displej je “skromnih dimenzija” – 19,2 metra dužine i 5,4 metra visine. Ko izračuna dijagonalu displeja dobija priliku da kupi ovaj uređaj čim stigne u prodavnice. Do tada svako može da vidi ovo čudo tehnike u Jokohami, ako budete prolazili tuda.

Kompanija očigledno razmišlja o budućnosti jer će po nekim procenama proći decenije pre nego što 16K postane standard dostupan potrošačima širom sveta. Video koji je prezentovan je namenski snimljen s obzirom na to da praktično ne postoje snimci ove UUHDTV rezolucije.

Pročitajte i:  Japan odobrio dodatnih 3,9 milijardi dolara za subvenciju za firmu čipova

Sony 16K displej najavljen u Las Vegasu

Sony 16K displej koji krasi zid u Japanu, najavljen je nedavno na skupu u Las Vegasu. Tada su se mnogi stručnjaci upoznali sa tehničkim dostignućima koja će biti jednog dana dostupna svima. Toga su svesni i čelnici Sony-ja koji su istakli da se svet ubrzano kreće ka 8K TV standardu. Kako još ni 8K nije zaživeo u potpunosti, jasno je da će 16K još neko vreme biti u fazi istraživanja i usavršavanja. To je uigrana strategija uvođenja novih tehnoloških dostignuća. Prisetimo se samo čitave fame kada je predstavljen HD displej. Sada na HD mnogi gledaju kao na VHS standard modernog doba.

Treba napomenuti da je Sony predstavio 16K displej još 2014. godine. Ipak, tada je on bio napravljen od gomile desetina manjih ekrana, dok je ovde reč o (skoro) jedinstvenom 16K displeju. Novi ekran je ustvari sastavljen od nekoliko modularnih panela koji, kada se spoje, odaju utisak jedinstvenog displeja.

Sony ovu tehnologiju naziva Crystal LED, čime se označava Sony tehnologija u oblasti micro-LED displeja. Novi displej ne zahteva pozadinsko osvetljenje, ali je znatno svetliji od OLED ekrana, sa sličnim nivoom crne boje. Sony za sada planira da kreira Crystal LED displeje mnogo manjih dimenzija koje bi se našli na sajmovima, bioskopima, luna-parkovima, hodnicima hotela i na drugim mestima gde je potrebna jasna UUHD TV slika.

Pročitajte i:  Japan i EU će razgovarati o saradnji po pitanju tehničkih materijala

Izvor: Channel News

 

 

Facebook komentari: