BIZIT 2022

Space X motor navodno oborio ruski rekord

Elon Musk je sa javnošću podelio informaciju da je Raptor motor kompanije Space X, koji je namenjen za pokretanje Starship letelice i Super Heavy rakete, oborio rekord koji su ruski naučnici držali dve decenije.

PCPress.rs Image

Rekord je u vezi sa pritiskom u komori za unutrašnje sagorevanje, te je Raptor prevazišao rezultat koji je držao moderni ruski motor RD-180, i postigao silu koja je jednaka onoj koju postiže Tesla Model 3, a koja je bila ravnomerno raspoređena u svakom delu komore.  Ipak, eksperti ističu da je još uvek rano da Raptor ponese krunu, te postane novi rekorder kada je pritisak u komori za unutrašnje sagorevanje u pitanju, budući da je prethodni rekorder RD-180 od 2000. godine deo Atlas V raketa, dok je Raptor tek u fazi testiranja. Istina je da se radi o neverovatnom rezultatu, ali sedam dana testiranja nikako ne može da se poredi sa skoro 20 godina aktivnog letenja.

Pročitajte i:  SpaceX i dalje odlaže lansiranje Starship-a

Raptor testovi traju ispod 100 sekundi kako ne bi došlo do oštećenja, što poređenje čini još težim, ali je činjenica da se testovi obavljaju svakog dana od kada je motor instaliran na platformu za testiranje, te da ukazuju na sjajne performanse novog motora.

Izvor: Teslarati

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , , ,