VMware-vForum

SpaceX i raketa Falcon 9: Još jedno istorijsko lansiranje

SpaceX je svoju prvu raketu lansirao u martu 2006, a u pitanju je bila mala Falcon 1 raketa. Letelica se samo minut nakon poletanja zapalila, pa se prvi let neslavno završio. Raketa je u orbitu stigla 28. septembra iste godine, nakon još dva neuspešna pokušaja. Bio je to prvi SpaceX korak u kosmos, a nakon 12 godina situacija se značajno promenila.

PCPress.rs Image

Nakon modela Falcon 1 kompanija se okrenula većoj Falcon 9 raketi, koja je prvi put poletela 2010. godine. SpaceX je od tada razvio čak pet verzija ove rakete, te Falcon Heavy – raketu koja služi kao nosač super-teške kategorije. Bilo je potrebno sedam godina da se od prvog lansiranja stigne do desetog, da bi u narednih sedam godina od desetog stigla do stotog poletanja.

PCPress.rs Image

U nedelju, 30. avgusta, lansirana je još jedna Falcon 9 raketa, po prvi put sa Floride. U pitanju je takozvana „polarna“ misija u okviru koje se u orbitu otprema satelit koji će služiti za posmatranje polova Zemlje. Još jedna novina je bio manevar koji je raketa morala da izvede da bi se vinula u kosmos. Naime, morala je da preleti preko jednog dela Zemlje kako bi se otisnula do prave pozicije. Tako je raketa prošla iznad Kube, a javnost je pre toga obaveštena da državljani ove zemlje neće biti ni u kakvoj opasnosti.

Pročitajte i:  Kosmos: Stara raketa udara u Mesec

Izvor: Ars Technica

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,