ERP 2024

SpaceX je imao drugo (ne)uspešno lansiranje Starshipa

FAA je odobrila lansiranje Starshipa i drugi test nakon neuspešnog prvog testa u aprilu.

PCPress.rs Image

Starship je uspeo da stigne svemir

Drugi test let Starship letelice za koju se veruje da će jednog dana prevoziti ljude na Mesec i Mars završio se eksplozijom nekolliko minuta nakon što je poletela sa kompleksa za lansiranje u Boca Chica-i u Teksasu.

U prethodnom testu, let je završen na oko 38km iznad Zemljine površine. Međutim, ovog puta Starship uspeo da dosegne svemir. U trenutku eksplozije, uživo u prenosu je prikazana visina od oko 148km.

Ovo je takođe bio prvi put da je SpaceX isprobao svoju novu tehniku razdvajanja nazvanu “vruće razdvajanje”. Ovaj metod podrazumeva paljenje motora Starship-a pre nego što se letelica odvoji od još uvek aktivnog prvog stepena (Super Heavy). Sada su uspeli da izvedu te korake pre nego što je Super Heavy eksplodirao, budući da se Starship već nalazio na određenoj udaljenosti od prvog stepena. SpaceX još uvek mora da pronađe određena podešavanja za svoj pojačivač kako bi ga učinio jačim i otpornijim za buduće testove.

Pročitajte i:  Rusija ponovo upozorila da će napasti Starlink

Međutim, kao i prilikom poslednjeg testa koji se završio eksplozijom, SpaceX i dalje sve predstavlja kao uspeh. Kate Tice, jedna od menadžera za inženjering kvaliteta u SpaceX-u, opisala je događaj kao “neverovatno uspešan dan”. Iako se dogodio “RUD odnosno „rapid unscheduled disassembly“. RUD zapravo predstavlja eksploziju odnosno trenutak kada su se raketa Super Heavy i letelica Starship razdvoje tokom testiranja. Kate je istakla da je kompanija dobila dosta podataka tokom ovog događaja, što će im pomoći da unaprede svoja naredna testiranja.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: ,