SpaceX povećava broj lansiranja sledeće godine

Cilj kompanije je da ostvari 144 lansiranja za godinu dana odnosno 12 lansiranja mesečno.

PCPress.rs Image

Direktna komunikacija mobilni uređaj – satelit

SpaceX planira da lansira što više raketa tokom naredna dva i po meseca kako bi do kraja godine dostigao 100 lansiranja, izjavio je izvršni direktor kompanije, Bill Gerstenmaier. Takođe, on je otkrio da kompanija ima još ambiciozniji cilj za 2024. godinu. Kompanija želi da lansira oko 12 raketa mesečno, odnosno da izvede ukupno 144 misije tokom cele godine. SpaceX namerava da poveća broj misija naredne godine, uglavnom kako bi zvanično lansirao svoju satelitsku uslugu.

“S naših 2 miliona korisnika, potrebno je da osvežimo tu konstelaciju”, rekao je portparol kompanije. “Takođe ćemo razmotriti direktne komunikacije prema mobilnim telefonima putem Starlink-a. To je ključna funkcija koja će biti dodata naredne godine sa tih 144 lansiranja.”

Kompanija je prvi put najavila ovu uslugu 2022.godine. Usluga će omogućiti pametnim telefonima da se povežu direktno sa satelitima kompanije. Kompanija u celom projektu sarađuje sa T-Mobile-om, koji je obećao da će omogućiti tu funkcionalnost svojim pretplatnicima. CEO T-Mobile-a, Mike Sievert, uporedio je tehnologiju sa postavljanjem mobilnog tornja na nebu. On je naveo da bi jednog dana mogle da se eliminišu mrtve zone, omogućavajući ljudima da lako ostanu u kontaktu sa svojim najbližima čak i ako su usred okeana. Potpredsednik Starlink sektora za prodaju u preduzeću, Jonathan Hofeller, takođe je ranije ove godine izjavio da kompanija priprema testiranje usluge.

Pročitajte i:  Starlink dobija dozvolu za rad u Indoneziji

Mogućnost slanja SMS poruka sledeće godine

Prema izveštajima, SpaceX je ranije najavio da će za ovu funkcionalnost biti potrebni veći sateliti koji će biti lansirani na Starship raketama. Starship još uvek nije operativan. Kompanija je morala da dizajnira satelit srednje veličine koji može da se lansira pomoću Falcon 9 raketa.

Taj satelit je veći od starijih modela a manji od onih koji omogućavaju glasovne poruke i prenos podataka između satelita i mobilnih uređaja. Međutim, SpaceX nema planove za uvođenje Starlink-ovih usluga kao što su glasovne poruke i prenosa podataka sve do 2025. godine. Kompanija će uvesti mogućnost direktnog slanja SMS poruka tek naredne godine.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,