Toyota i Lexus usvajaju Teslin standard za punjenje električnih vozila

Toyota i Lexus će dobiti pristup Teslinim Superpunjačima 2025. godine.

PCPress.rs Image

Stariji modeli će kotistiti adaptere za punjenje

Proizvođači automobila su postepeno počeli su da usvajaju NACS standard. Cilj proizvođači automobila jeste postepena zamena vozila sa unutrašnjim sagorevanjem sa električnim modelima. Toyota je najnovija kompanija koja se pridružila rastućem spisku kompanija. Toyota je saopštila da je postigla sporazum sa Teslom o korišćenju NACS priključaka za određene modele počevši od 2025. godine. Takođe, električna vozila koja pripadaju luksuznom brendu Lexus biće opremljena priključcima koji odgovaraju istom standardu.

Uvođenjem NACS priključaka za svoje električne modele, Toyota će efikasno omogućiti svojim korisnicima pristup preko 12.000 Teslinih Superpunjača širom Severne Amerike. Iako kompanija neće implementirati ovaj standard u narednoj godini, njen vremenski plan se poklapa sa konkurentnima. Važno je napomenuti da će korisnicima koji već poseduju Toyota i Lexus vozila sa Combined Charging System (CCS) priključkom biti ponuđeni adapteri za NACS standard, od 2025. godine.

BMW je takođe nedavno najavio da će usvojiti ovaj standard za sva svoja električna vozila u Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi. Pre nekoliko meseci, GM i Ford su objavili da prelaze na ovaj standard od 2025. godine. Vlasnici vozila ovih proizvođača moći će da pristupaju Teslinim Superpunjačima već naredne godine uz odgovarajući adapter. Hyundai će usvojiti NACS standard za svoja električna vozila u SAD-u 2024. godine, a u Kanadi 2025. godine.

Pročitajte i:  Tesla je pobedila u ratu za EV punjače

Honda, japanski proizvođač automobila, najavila je prelazak na NACS u septembru. Takođe, kompanija planira da počne sa prodajom vozila sa NACS priključkom za dve godine. Kompanija je saopštila da razvijaj adapter koji će omogućiti Hondinim modelima proizvedenim pre 2025. godine da se priključe na Tesline stanice za punjenje.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,