BIZIT plus

Midjourney i navodno prikupljanje podataka 

Midjourney kaže da je zabranio osoblju Stability AI da koriste njegovu uslugu, optužujući zaposlene u konkurentskoj generativnoj AI kompaniji da su izazvali prekid sistema ranije ovog meseca tokom pokušaja da se ukradu Midjourneijevi podaci. 

PCPress.rs Image

Midjourney je 2. marta objavio ažuriranje na svom Discord serveru u kojem se priznaje da produženi prekid rada servera sprečava pojavljivanje generisanih slika u korisničkim galerijama. U rezimeu poziva za ažuriranje poslovanja od 6. marta, Midjourney je tvrdio da iza prekida stoji „aktivnost slična botnet-u sa plaćenih naloga“ — koju kompanija posebno povezuje sa zaposlenima Stability AI. 

Prema korisniku Midjourney Niku St. Pierreu na X, koji je slušao poziv, Midjourney je rekao da je usluga prekinuta jer je „neko u Stability AI pokušavao da zgrabi sve parove brzih poruka i slika usred noći u subotu. ” St. Pierre je rekao da je Midjourney povezao više plaćenih naloga sa osobom u timu za stabilnost AI podataka. 

U svom rezimeu poziva za ažuriranje poslovanja od 6. marta (koji Midjourney naziva „kancelarijskim vremenom“), kompanija kaže da zabranjuje svim zaposlenima Stability AI da koriste njenu uslugu „neograničeno“ kao odgovor na prekid rada. Midjourney takođe uvodi novu politiku koja će na sličan način zabraniti zaposlenima u bilo kojoj kompaniji koja sprovodi „agresivnu automatizaciju“ ili uzrokuje prekide u usluzi. 

Pročitajte i:  Digital Day 2024: Oblikujte budućnost veštačke inteligencije

St. Pierre je prijavio optužbe izvršnom direktoru Stability AI Emad Mostaque, koji je odgovorio na X, rekavši da istražuje situaciju i da Stabilnost nije naredila dotične radnje. „Veoma zbunjujuće kako bi 2 naloga uradila ovaj tim takođe nije grebanje jer smo koristili sintetičke i druge podatke s obzirom da SD3 nadmašuje sve druge modele“, rekao je Mostaque, misleći na model Stable Diffusion 3 AI koji je trenutno u pregledu. Tvrdio je da ako je prekid izazvao zaposlenik Stabiliti, onda je to bio nenamjeran i „očigledno nije DDoS napad“. 

Osnivač Midjourney-a David Holz odgovorio je Mostaque u istoj temi, tvrdeći da mu je poslao „neke informacije“ kako bi pomogao u njegovoj internoj istrazi. 

Situacija se inače i dalje razvija, a od tog razgovora 6. marta nije bilo dodatnih ažuriranja. U vreme pisanja ovog teksta, ni Midjourney ni Stability AI nisu odgovorili na Vergeov zahtev za komentar. 

Čini se čudnim da je aktivnost grebanja sa samo dva naloga navodno uspela da izazove tako produženi prekid rada servera. Ironija ove situacije takođe nije izgubljena za onlajn kreativce, koji su u velikoj meri kritikovali obe kompanije (i generativne sisteme veštačke inteligencije uopšte) zbog obučavanja svojih modela na masi onlajn podataka izvučenih iz njihovih radova bez saglasnosti. Stable Diffusion i Midjourney su bili na meti nekoliko tužbi za autorska prava, pri čemu je ovaj drugi optužen da je kreirao bazu podataka umetnika za potrebe obuke u decembru. 

Pročitajte i:  Humane: AI broš odgovara na sva vaša pitanja

Izvor: TheVerge

Facebook komentari:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *