ePlaneta

Spot – robot kompanije Boston Dynamics, testiran u borbenoj obuci 

Robotski pas Boston Dinamics Spot bio je jedan od nekoliko robota koje je francuska vojska testirala tokom treninga u vojnoj školi na severozapadu Francuske.

PCPress.rs Image

To je bio jedan od nekoliko robota testiranih u vojnoj školi

Korišćen je tokom dvodnevnog treninga s ciljem „merenja dodate vrednosti robota u borbenom dejstvu“, rekao je školski komandant Jean-Baptiste Cavalier. Vežbe su imale za cilj da studenti razmisle o tome kako bi roboti mogli biti raspoređeni u budućim borbenim situacijama. Studenti su dizajnirali tri ofanzivne i odbrambene misije, a Spot se koristio prvenstveno za izviđanje.

Scenarije su izvodili studenti prvo bez, a zatim uz pomoć robota. Ostali raspoređeni botovi bili su daljinski upravljano vozilo nalik na tenk, nazvano OPTIO-X20, naoružano topom i Barakuda, oklopljena bespilotna letelica, dizajnirana da obezbedi pokriće vojnicima koji napreduju. Roboti su navodno usporili operaciju, ali su vojnike sačuvali na sigurnom, pri čemu je jedan vojnik rekao da je umro u prvoj vežbi bez Spota, ali je drugi put preživeo zahvaljujući izviđanju robota. Trajanje baterije je navodno bilo problem, jer je Spot ostao bez energije usred jedne vežbe. Robote je vojsci pozajmio evropski distributer Shark Robotics i Nexter Group, navodi se u tvitu vojne škole Saint-Cir Coetquidan.

Pročitajte i:  Sada možete kupiti psa-robota sa bacačem plamena za manje od 10.000 dolara

Međutim, proizvođač Spota, Boston Robotics nije imao saznanja o primeni, rekao je portparol za The Verge. Neke od ranih robota kompanije Boston Dinamics, uključujući Atlas, finansirao je američki vojni ogranak DARPA, ali kompanija se polako udaljavala od svojih vojnih veza. Trenutni uslovi i odredbe kompanije zabranjuju upotrebu „za nanošenje štete ili zastrašivanje bilo koje osobe ili životinje, kao oružje ili za omogućavanje bilo kog oružja“. Ipak, Boston Robotics nije nužno protiv upotrebe robota da bi se zaštitili vojnici, rekla je kompanija i još uvek procenjuje tu ideju upotrebe robota za izviđanje i druge pasivne zadatke. Spot-like botove kompanije suparničke kompanije Ghost Robotics, već koristi američka vojska da čuvaju vazduhoplovne instalacije.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,