Dahua

Spotify kažnjen sa 5,4 miliona dolara

Švedski regulator navodi da kompanija nije bila dovoljno transparentna u pogledu rukovanja korisničkim podacima.

PCPress.rs Image

Kompanija je prekršila GDPR zakon

Švedski regulator kaznio je Spotify sa 58 miliona švedskih kruna oko (5,4 miliona dolara) nakon što je utvrdio da je kompanija prekršila Opštu uredbu Evropske unije o zaštiti podataka (GDPR). Kazna je vezana za način na koji Spotify rukuje ličnim podacima korisnika i pristupa informacijama korisnika.

Evropski centar za digitalna prava Noyb, koju vodi aktivista za zaštitu privatnosti Max Schrems, podneo je žalbu protiv Spotify-ja i drugih velikih tehnoloških kompanija početkom 2019.godine. U žalbi, Noyb je naveo da, između ostalog, Spotify nije pružio sve lične podatke korisnicima na njihov zahtev. Zatim, platforma nije otkrila razloge za obradu takvih informacija.

Švedska uprava za zaštitu privatnosti (IMI) navodi da, iako Spotify pruža korisnicima lične podatke koje obrađuje na zahtev, „ne informiše ih dovoljno jasno o tome kako ove podatke koristi“. Spotify bi trebalo da bude transparentniji „o tome kako i u koje svrhe se rukuje ličnim podacima pojedinaca“. Nedostatak jasnoće znači da „pojedinci teško razumeju kako se njihovi lični podaci obrađuju. Zatim, oni ne mogu da provere da li je rukovanje njihovim ličnim podacima zakonito“, navodi IMI.

Pročitajte i:  Spotify pokreće centar za umetničku robu

Regulator je naveo da smatra da su ovi problemi “niskog nivoa ozbiljnosti”. Takođe, regulator navodi da je Spotify preduzeo korake kako bi ih rešio. IMI je odredio kaznu na osnovu tih faktora, kao i na osnovu prihoda i broja korisnika koje platforma ima. IMI napominje da je odluku doneo uz pomoć drugih organa EU koji se bave zaštitom podataka, obzirom da Spotify ima korisnike u mnogim zemljama.

„Spotify nudi svim korisnicima sveobuhvatne informacije o tome kako se obrađuju lični podaci“. Navodno, regulator je „pronašao samo manje oblasti u našem procesu za koje veruje da ih treba poboljšati. Međutim, mi se ne slažemo sa odlukom i planiramo da uložimo žalbu, stoji u saopštenju platforme.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,