Srpska Tank Chess igra dobila 107 hiljada dolara na Kikstarteru

Beogradska kompanija Forsage Games je za svoju igru Tank Chess dobila 107 hiljada dolara u kampanji Kikstarter. U toku kampanje Tenkovski šah je 2.006 ljudi prepoznalo kao igru u koju vredi uložiti, od čega je tek tri čoveka iz Srbije podržalo kampanju.

PCPress.rs Image

Otac i sin, Predrag i Dragan Lazović su kreatori igre i stoje iza ove kompanije, a cilj im je bio da prikupe dve hiljade dolara. S obzirom na dugogodišnji staž, jer Predrag pravi igre od 1992. godine, Tank Chess im nije prva igra. Pre ove, na Kickstarter su izašli sa još jednom — Naval Battle in Archipelago. Kampanju za nju podržalo je 136 ljudi, a dobili su duplo više od tražene sume.

Direktna inspiracija za početak pravljenja ovakve vrste igara došla je iz knjiga i filma o Bici za Britaniju, gde se pominje britanska Komanda Lovačke avijacije u čijem holu se nalazi velika mapa južne Britanije. Po njoj su, u skladu sa informacijama koje pristižu od radara i osmatrača, pomerani markeri koji su označavali pojedine eskadrile i neprijateljeske formacije. Prema Predragovim rečima, Tank Chess je potekao iz Panzer Strike-a, jedne od neobjavljenih igara ovog dvojca. Inicijalna igra je imala nekoliko izdanja, ali se na celovito čekalo „dok se ne uklope sve kockice”.

Prema Predragovoj proceni na domaćem tržištu društvenih igara ne vladaju savršeni uslovi. Govoreći o tome pominje da ovde dominiraju oni koji pod izmenjenim imenom kopiraju svetski poznate igre poput Monopola i Rizika. S druge strane, svetski izdavači gledaju da sve igre „ukalupe” u svoja izdanja i stil i da udovolje širokoj pubilici. Zbog takvog stanja Forsage Games se okrenuo Kickstarteru.

Izvor: Startit

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,