Čitaj PC Press

Srpska Tank Chess igra dobila 107 hiljada dolara na Kikstarteru

Beogradska kompanija Forsage Games je za svoju igru Tank Chess dobila 107 hiljada dolara u kampanji Kikstarter. U toku kampanje Tenkovski šah je 2.006 ljudi prepoznalo kao igru u koju vredi uložiti, od čega je tek tri čoveka iz Srbije podržalo kampanju.

Otac i sin, Predrag i Dragan Lazović su kreatori igre i stoje iza ove kompanije, a cilj im je bio da prikupe dve hiljade dolara. S obzirom na dugogodišnji staž, jer Predrag pravi igre od 1992. godine, Tank Chess im nije prva igra. Pre ove, na Kickstarter su izašli sa još jednom — Naval Battle in Archipelago. Kampanju za nju podržalo je 136 ljudi, a dobili su duplo više od tražene sume.

Direktna inspiracija za početak pravljenja ovakve vrste igara došla je iz knjiga i filma o Bici za Britaniju, gde se pominje britanska Komanda Lovačke avijacije u čijem holu se nalazi velika mapa južne Britanije. Po njoj su, u skladu sa informacijama koje pristižu od radara i osmatrača, pomerani markeri koji su označavali pojedine eskadrile i neprijateljeske formacije. Prema Predragovim rečima, Tank Chess je potekao iz Panzer Strike-a, jedne od neobjavljenih igara ovog dvojca. Inicijalna igra je imala nekoliko izdanja, ali se na celovito čekalo „dok se ne uklope sve kockice”.

Pročitajte i:  Nestajuće poruke na Viber-u od sada dostupne i u Srbiji

Prema Predragovoj proceni na domaćem tržištu društvenih igara ne vladaju savršeni uslovi. Govoreći o tome pominje da ovde dominiraju oni koji pod izmenjenim imenom kopiraju svetski poznate igre poput Monopola i Rizika. S druge strane, svetski izdavači gledaju da sve igre „ukalupe” u svoja izdanja i stil i da udovolje širokoj pubilici. Zbog takvog stanja Forsage Games se okrenuo Kickstarteru.

Izvor: Startit

Facebook komentari:

ASUS

Tagovi: , , , ,