Srpski carinici zaplenili opremu za rudarenje kriptovaluta

Kriptovalute su sve popularnije u Srbiji, a u skladu sa tim raste i potražnja za hardverom koji omogućava rudarenje. Za to je potrebna oprema koja nije nimalo jeftina, pa se poseže da kupovinom u susednim zemljama. Jedan strani državljanin je uhvaćen u krijumčarenju opreme na graničnom prelazu Horgoš. 

Carinici zaplenili opremu za rudarenje na Horgošu
Foto: Uprava carina

Kako je prenela Uprava carina, carinici su 9. marta u saradnji sa policijom na graničnom prelazu Horgoš, zadržali neprijavljene računarske komponente za rudarenje kriptovaluta. Ova skupocena oprema je otkrivena kada se za kontrolu prilikom ulaska u Srbiju prijavio BMW holandskih registarskih oznaka kojim je upravljao 44-godišnji holandski državljanin.

Iako je rekao da nema ništa da prijavi za carinjenje, carinici su detaljno pregledali vozilo. Tom prilikom pronašli su 6 računarskih sklopova za rudarenje čija vrednost je procenjena na oko 8.000 evra. Računarske komponente su bile zakamuflirane garderobom na zadnjem sedištu, kao i u prtljažniku automobila.

Carinicima očigledno nije bilo teško da primete da nešto nije u redu s obzirom da se na zadnjem nalazilo brdo pokriveno jaknom. Jednostavno sklanjanje jakne je otkrilo da Holanđanin nije prijavio opremu za carinjenje. Iz carine nije objavljeno o kojem se konkretno hardveru radi. 

Pročitajte i:  Izgubljena lozinka krila tri miliona dolara

Kriptovalute u Srbiji dobijaju na vrednosti

Ukoliko ste u prethodnom periodu pokušali da obnovite hardver vašeg kompjutera, verovatno ste imali problema sa nabavkom pojedinih komponenti, pre svega grafičkih karti. One najbolje se često brzo rasprodaju, pa ostaje samo strpljenje. Jedna od opcija je i kupovina hardvera putem oglasa i to najčešće od stanovnika Subotice koji komponente kupuju u Mađarskoj po nižim cenama. 

Proizvođači hardvera, pre svih nVidia su svesni ovog globalnog problema pa su preporučili da se karte prodaju pre svega ljudima koji će ih koristiti za nešto drugo osim za rudarenje. Trgovanje kriptovalutama i njihovo rudarenje postao ozbiljan posao u koji se uključuju ljudi koji do sada nisu imali nikakvog iskustva. Očigledno je želja za brzim bogaćenjem veća od straha da kompletno tržište može da se uruši. To se za sada nije desilo, naprotiv, vrednost valuta je prilično stabilna, sa tendencijom rasta. Za sada.

Izvor: Uprava carina

Facebook komentari: