Šta donosi skok na 6G?

Nedavni okvir predviđa da će 6G utrti put za koncepte poput mešovite stvarnosti, holograma i globalne automatizacije, dok istraživači nastoje da ove mreže učine stvarnošću.

PCPress.rs Image

6G bi mogao biti 100 puta brži od 5G, uz povećanu pouzdanost i širu pokrivenost mrežom

Korištenje 5G i dalje stalno raste, dajući ljudima veće brzine preuzimanja, veću povezanost i poboljšanja tehnologija kao što su virtuelna stvarnost i AI. Procene su da će 5G pretplate širom sveta dostići nešto manje od 5 milijardi do 2026. godine, sa otprilike milijardu do kraja prošle godine. Razlika između 5G i 4G je značajna, sa mnogo većim brzinama preuzimanja i kašnjenjem manjim od 5 milisekundi. Ali granice za ove mobilne mreže nisu dostignute, a organizacije širom sveta traže sledeći tehnološki standard – 6G. Neke organizacije predviđaju da bi 6G mogao biti 100 puta brži od 5G, uz povećanu pouzdanost i širu pokrivenost mrežom. Međutim, možda će proći neko vreme dok ne stignemo tamo. Neke grupe predviđaju da bi 6G mogao postati stvarnost već 2025. godine, ali većina procena ukazuje na komercijalno izdanje otprilike 2030. godine. Ali šta će ovaj poboljšani standard značiti u stvarnosti? Osim skoro trenutnih preuzimanja, koje prednosti će brže mobilne mreže doneti svetu?

Pročitajte i:  Da li je neizbežno gašenje 2G mreže?

Povezivanje stvarnosti sa digitalnim

Uprkos potencijalno dugom čekanju na 6G, organizacije širom sveta se već pripremaju za njegov dolazak. Međunarodna unija za telekomunikacije (ITU) je nedavno objavila svoje preporuke za globalni standard u pogledu 6G, vremenskog okvira njegovog razvoja i načina na koji će se koristiti. Ova organizacija UN je fokusirana na informacione i komunikacione tehnologije. Ima 193 zemlje članice i podržava ga 900 kompanija, univerziteta i međunarodnih organizacija. ITU-ov okvir za 6G predviđa da će ova tehnologija imati različite uticaje, kao što je „povezivanje nepovezanih“, širenjem širokopojasnih i IoT usluga na udaljena i retko naseljena područja. Okvir takođe očekuje da 6G omogući „imerzivnu komunikaciju“, čineći koncepte poput mešane stvarnosti i holografske komunikacije izvodljivijim. Preporuke su podržali različiti tehnološki giganti, uključujući Huawei, koji je opisao 6G kao „sledeće igralište inovacija“.

„Ambicija naše 6G vizije je da našu planetu i ljudsko društvo u celini učinimo inteligentno povezanim i održivo razvijenim globalnim selom“, saopštila je kompanija.

U nedavnom intervjuu, Hiunjoong Lee iz kompanije Samsung Research rekao je da očekuje da će „6G era“ poboljšati ljudska iskustva „besprekornim povezivanjem stvarnog i digitalnog sveta“. Samsung je rekao da je „aktivno učestvovao“ u preporukama ITU-a za 6G. Preporuke sugerišu da će 6G pretvoriti razne druge tehnologije u stvarnost, kao što su automatska vožnja, aplikacije za pametne gradove, IoT uređaji kojima nisu potrebne dugovečne baterije i autonomna saradnja između uređaja.

Pročitajte i:  5.5G se promoviše kao mreža koja će unaprediti povezanost preduzeća 

Omogućavanje različitih tehnologija

Očekuje se da će mnogi koncepti u nastajanju zahtevati više propusnog opsega i niske latencije da bi pravilno funkcionisali, kao što su roboti koji rade u skladištima, rojevi autonomnih dronova ili flote samovozećih vozila. Iako već postoje primeri ovih proizvoda koji rade, njihovo korišćenje u velikim razmerama moglo bi da zahteva više kapaciteta nego što moderne mreže mogu da podnesu, zajedno sa povećanjem količine energije koja se koristi.

Ovo je zabrinutost za naučnike koji rade na „Desire6G“, evropskom konzorcijumu koji radi na stvaranju prototipa 6G arhitekture kako bi poboljšao mogućnosti trenutnih mreža. Ovi istraživači razvijaju kombinaciju teraherc komunikacije, AI i mašinskog učenja kako bi dizajnirali hardverske i softverske komponente za novi sistem bežične komunikacije. Karlos Bernardos, istraživač na projektu i predavač na Univerzitetu Charles III u Madridu, rekao je da će ovi razvoji omogućiti aplikacijama kao što su proširena stvarnost i prostorno računarstvo da budu „održive i efikasnije“.

„Sa trenutnim tehnologijama, ovi primeri aplikacija su direktno neizvodljivi ili imaju polja upotrebe koja su ograničena na uski skup slučajeva“, rekao je Bernardo. „Smanjenje potrošnje energije i ugljičnog otiska komunikacionih mreža je sve veća briga zbog važnosti mreža u današnjem društvu na više nivoa.

Pročitajte i:  Korisnici 5G u Indiji troše 3,6 puta više podataka u poređenju sa korisnicima 4G

Izvor: Siliconrepublic

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,