BIZIT plus

Šta roboti mogu, a šta ne mogu da urade za restoran

Prehrambena industrija sve više ulaže u robote, ali ovim mašinama samo ponekad nedostaje ljudski dodir.

PCPress.rs Image

Ranije ove nedelje, kalifornijska kompanija Miso Robotics objavila je da će se udružiti sa Panera Bread kako bi testirala veštački inteligentni sistem za pravljenje kafe pod nazivom CookRight. Ovaj sistem će koristiti podatke o zapremini, temperaturi i vremenu da napravi „savršenu šoljicu kafe”.

Kompanija je je postala poznata tako što se specijalizovala za kreiranje robota za restorane kao što su Flippy stanicu za prženje i Sippy za točenje bezalkoholnih pića. Chippy, modifikovana verzija Flippy-ja koja može da kuva i začini tortilja čips, trenutno se testira u Chipotle – ovom centru za inovacije Kaliforniji.

Suočeni sa nedostatkom ljudske radne snage tokom pandemije, mnogi restorani su se okrenuli robotima i drugim automatskim mašinama kako bi ispunili potrebne zahteve. Miso nije jedini igrač u ovoj poslovnoj igri hrane. IBM pomaže McDonaldsu da automatizuje svoj drive-thrus, a Richtech Robotics, Pudu Robotics i Bear Robotics su tri od mnogobrojnih kompanija koje isprobavaju robote za pripremu i serviranje hrane. Mnogo robotskih kompanija prijavilo je stalni porast potražnje za ovim mehaničkim pomoćnicima.

Pročitajte i:  Američka vojska testira robote koji nose puške

Prehrambena industrija, za koju se procenjuje da vredi oko 800 milijardi dolara 2021. godine, ove godine se polako vraća.

Roboti su dosledni i čvrsti

Sve dok su potpuno napunjeni, održavani, sa svojim softverom koji se redovno ažurira, mogu se predvidljivo pojaviti i raditi ono što im se kaže. Osim toga, njihovi programi im daju određeni broj parametara, uključujući temperaturu za kuvanje hrane i koliko dugo da je kuvaju, što bi moglo da smanji bolesti koje se prenose hranom usled ljudske greške u kuhinji, primetio je NewYorkTimes.

Ovi roboti sve više mogu da funkcionišu bez ljudskog nadzora, zahvaljujući AI platformama koje ih pokreću. Štaviše, studija u Science Robotics ove nedelje pokazala je da poslovi koji se odnose na pripremu hrane i serviranje imaju relativno veći rizik da budu zamenjeni robotima sa veštačkom inteligencijom u poređenju sa drugim poslovima koji se odnose na obrazovanje ili zdravstvenu zaštitu, na primer, na osnovu istraživača metoda, koji je mapirao trenutne mogućnosti robota na zahteve posla.

Pročitajte i:  AI masaža: Roboti se mešaju u sve

Nisu bez nedostataka

I nisu uspešni u svim postavkama. Roboti barista za čaj sa mehurićem, na primer, za koje se smatralo da su siguran pogodak, nisu se proslavili  na Tajvanu kako se očekivalo. Prema Business Insider-u, mnogi vlasnici restorana rekli su da najverovatnijeneće svoje ljudske servere zameniti robotima.

Dakle, iako roboti mogu biti sjajni za teške, prljave ili opasne uloge, njima nedostaje određena vrsta ljudske inteligencije kada je u pitanju razumevanje složenih zahteva ili manevrisanje. Ni oni nisu jeftini. Misovi roboti mogu koštati restorane oko 5.000 dolara za instalaciju i do 3.000 dolara mesečno za održavanje, navodi CNBC. A Servi, automatizovani konobar iz Bear Robotics-a, košta oko 999 dolara mesečno, uključujući instalaciju i podršku.

Ali najvažniji faktor koji treba uzeti u obzir je da, naravno, postoje društveni aspekti korisničke usluge i kuvanja koji se ne mogu sasvim mehanizovati.

Izvor: popsci

Facebook komentari: