Šta su metapodaci?

Metapodaci fotografija su od suštinskog značaja za utvrđivanje činjenica.

PCPress.rs Image

Metapodaci igraju važnu ulogu u proveri činjenica. Obično se opisuju kao „podaci o drugim podacima“ i pružaju bitne informacije kao što su poreklo, kontekst i istorija dela teksta ili slike. Postoje različite vrste metapodataka koji se mogu povezati sa digitalnim sredstvima. Tu spadaju tekstualni metapodaci, foto metapodaci, audio metapodaci, video metapodaci, geoprostorni metapodaci, metapodaci o vremenu, metapodaci sistema datoteka i metapodaci društvenih medija.

Metapodaci fotogradije su informacije i specifični detalji koji se odnose na određenu datoteku slike. Ove informacije često uključuju datum kada je slika snimljena, autora, naziv datoteke, sadržaj, telefon ili kameru korišćenu za snimanje slike a ponekad i lokaciju.

Veoma lako je urediti ili ukloniti metapodatke sa slike. To se čini u slučajevima kada postoji potreba da se objavi slika bez metapodataka. Provera metapodataka je od suštinskog značaja za utvrđivanje činjenica kako bi se obezbedila tačnost, autentičnost i kontekst vizuelnih informacija. To je kritičan korak u procesu verifikacije i validacije fotografskih dokaza u svetu u kome preovlađuju digitalna manipulacija i dezinformacije.

Pročitajte i:  Excel opcija Paste Special

Metapodaci za slike se kriju iza većine elektronskih fotografija. To se pokazalo kao korisno u otkrivanju istine umnogim slučajevima.

Izvor: indiaexpress.com

Facebook komentari: