Zebra

Stari Mustang za nove vozače

Bullitt je američki triler iz 1968. godine, koji je režirao Peter Yates, a u kojem su glavne zvezde Steve McQueen, Robert Vaughn i Jacqueline Bisset. U to vreme je najviše pažnje privukao zbog automobila kojima su upravljali glavni i sporedni junaci, pa dok su negativci vozili Dodge Charger 440 Magnum, auto Franka Bullitta (Steve McQueen) bio je Ford Mustang 390 GT 2+2 Fastback, koji se našao na poslednjem Internacionalnom sajmu automobila u Severnoj Americi.

Tako proizvođač iz Detroita želi da podseti svoje kupce na slavnu eru takozvanih „poni automobila“, kojima je još uvek teško odoleti, te je Ford tom prilikom predstavio i najnoviji dodatak svojoj Mustang liniji – novi Bullitt. Taj potez ukazuje na to da kompanija računa na one koji su gladni za prošlim vremenima, te ih još uvek nešto vuče automobilima koji simbolišu eru u kojoj su, bar se njima tako čini, stvari bile jasnije, a život jednostavniji.

Većina posetilaca sajma je suviše mlada da bi se sećala 1968. godine, i bioskopskog života filma Bullitt, koji je počeo, i završio se pre 50 godina, te da bi razumela uzbuđenje koje je vladalo među obožavaocima automobila tog vremena, a pri pogledu na model koji je ostao zapamćen kao 1968 Mustang Bullitt. U vreme moderne tehnologije, te života koji se sastoji od video klipova, to uzbuđenje bi moglo da se smesti u desetominutni insert iz filma, a koji prikazuje jurnjavu automobilima u kojoj Mustang vozi holivudska legenda Steve McQueen. Film je dobio Oskara za tehnički deo postprodukcije, te za zvuk – a verovatno zbog dobro upamćenog režanja V8 motora.

Pročitajte i:  Ford obećao samo električna vozila u Evropi do 2030

Na sajmu je predstavljen i jedan od originalnih modela koji su korišćeni tokom snimanja filma – pomalo izbledeli Highland Green original, koji se od osamdesetih godina prošlog veka krio u jednoj garaži u Nju Džersiju. Novi Bullitt se zasniva na starom Mustang GT modelu, te ima petolitarske V8 motore, i može da razvije brzinu do skoro 263 kilometra na sat, a posetiocima je srce najviše zaigralo zbog vintage highland zelene boje, istina nešto tamnije, ali dovoljno jasne da ih podseti na model zbog kojeg su drhtali njihovi očevi i dedovi.

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , ,