N Central domination

Stari Mustang za nove vozače

Bullitt je američki triler iz 1968. godine, koji je režirao Peter Yates, a u kojem su glavne zvezde Steve McQueen, Robert Vaughn i Jacqueline Bisset. U to vreme je najviše pažnje privukao zbog automobila kojima su upravljali glavni i sporedni junaci, pa dok su negativci vozili Dodge Charger 440 Magnum, auto Franka Bullitta (Steve McQueen) bio je Ford Mustang 390 GT 2+2 Fastback, koji se našao na poslednjem Internacionalnom sajmu automobila u Severnoj Americi.

PCPress.rs Image

Tako proizvođač iz Detroita želi da podseti svoje kupce na slavnu eru takozvanih „poni automobila“, kojima je još uvek teško odoleti, te je Ford tom prilikom predstavio i najnoviji dodatak svojoj Mustang liniji – novi Bullitt. Taj potez ukazuje na to da kompanija računa na one koji su gladni za prošlim vremenima, te ih još uvek nešto vuče automobilima koji simbolišu eru u kojoj su, bar se njima tako čini, stvari bile jasnije, a život jednostavniji.

Većina posetilaca sajma je suviše mlada da bi se sećala 1968. godine, i bioskopskog života filma Bullitt, koji je počeo, i završio se pre 50 godina, te da bi razumela uzbuđenje koje je vladalo među obožavaocima automobila tog vremena, a pri pogledu na model koji je ostao zapamćen kao 1968 Mustang Bullitt. U vreme moderne tehnologije, te života koji se sastoji od video klipova, to uzbuđenje bi moglo da se smesti u desetominutni insert iz filma, a koji prikazuje jurnjavu automobilima u kojoj Mustang vozi holivudska legenda Steve McQueen. Film je dobio Oskara za tehnički deo postprodukcije, te za zvuk – a verovatno zbog dobro upamćenog režanja V8 motora.

Pročitajte i:  Ford dodaje promenu trake u svoj auto pilot

Na sajmu je predstavljen i jedan od originalnih modela koji su korišćeni tokom snimanja filma – pomalo izbledeli Highland Green original, koji se od osamdesetih godina prošlog veka krio u jednoj garaži u Nju Džersiju. Novi Bullitt se zasniva na starom Mustang GT modelu, te ima petolitarske V8 motore, i može da razvije brzinu do skoro 263 kilometra na sat, a posetiocima je srce najviše zaigralo zbog vintage highland zelene boje, istina nešto tamnije, ali dovoljno jasne da ih podseti na model zbog kojeg su drhtali njihovi očevi i dedovi.

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , ,