Starship prototip i najnovija eksplozija

Kako bi se što više približila realizaciji svog ambicioznog plana da do Meseca poveze čak stotinu putnika, kompanija SpaceX konstantno testira nove Starship prototipe. Tako je 29. maja došlo do još jedne eksplozije, pa je SpaceX ostao i bez četvrtog prototipa – SN4.

PCPress.rs Image

Zahvaljujući NASASpaceflight emitovanju u realnom vremenu zainteresovani su mogli da isprate čitav proces, pa i eksploziju. Eksperti ističu da je to što je prototip izdržao pet statičnih testiranja motora impresivno, i da je ovaj test, uprkos eksploziji, veliki korak ka ostvarenju snova u okviru kojeg će putnici krenuti na Mesec upravo u Starship letelici.

Ovo je četvrti prototip koji je neslavno završio, a nakon što je SN1 doživeo neuspeh u februaru, te završio na otpadu. Dok je SN2 napredovao više od svog prethodnika, SN3 je sagoreo tokom prvog testiranja. SN4 je otišao malo dalje, budući da je izdržao pet statičnih testiranja, ali se samo nekoliko minuta kasnije pojavio gusti oblak gasa koji je izlazio iz letelice.

Pročitajte i:  Sledeća misija za kosmičke turiste

Kreatori su zadovoljni što je SN4 otišao dalje od starijih prototipa, pa se nadaju da će SN5, koji je već spreman za testiranje, otići još dalje. Tako se poslednje testiranje na kraju opisuje kao „katastrofa, ali katastrofa koja je deo procesa“.

Izvor: Futurism

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , ,