BIZIT plus

Stigao redizajnirani Chrome

Za Chrome-ovu 10. godišnjicu, Google je svom veb pregledaču podario dugo očekivani, prvi redizajn. Nova verzija zadržava Chrome-ove tabove na vrhu za PC verziju, ali tabovi i Chrome Omnibox – koji omogućava da se adress bar koristi kao polje za pretragu – izgledaju drugačije na mobilnoj verziji za Android telefone, iPhone i tablete. Sve verzije Chrome-a dobijaju „zaobljenije oblike, nove ikonice i novu paletu boja“, rekli su članovi Chrome tima Ellie Powers i Chris Beckmann u blog postu u utorak. „Ova ažuriranja imaju jednostavniji izgled i (nadamo se) povećaće vašu produktivnost.“

PCPress.rs Image

Redizajniranje – čak i kada se očekuje – može iritirati ljude koji ne uživaju u učenju novog načina interakcije sa softverom i koji se osećaju zbunjeno kada se pojavi nepoznat interfejs. Ali ako je urađeno pravilno, novine mogu da učine softver lakšim za razumevanje, upotrebu i ažuriranje.

Evo šta je novo na Chrome-u:

Aktivni tab sada ima vertikalne ivice i zakrivljene uglove, velika promena u odnosu na pređašnje tabove u obliku trapeza koji su se koristili deceniju unazad. Dizajn olakšava prepoznavanje veb lokacija kada imamo puno otvorenih tabova, rekao je Google.

Pročitajte i:  DeepMind okvir nudi napredak u rasuđivanju LLM-a

PCPress.rs Image

 

Omnibox je sada ovalan, i funkcioniše drugačije. Kada počnemo da unosimo tekst pretrage, može da započne prikazivanje odgovora direktno u padajućem polju, odmah ispod omnibox-a, tako da ne moramo nužno da učitavamo sajt. Takođe će omogućiti da se prebacimo na tab koji je već otvoren ako se podudara s onim što unosimo u pretragu, a uskoro će prikazivati i dokumente sa Google Drive-a.

Chrome, kao nova MacOS Mojave verzija Apple-ovog Safari pretraživača, dobija napredniji ugrađeni program za upravljanje lozinkama. Sada kada neko otvara nov nalog, Chrome će predložiti, sačuvati i potom sinhronizovati složenu lozinku koja se teško pogađa. Ponovna upotreba lozinki je problem jer jedna hakovana lokacija može da ugrozi vaše naloge bilo gde drugde korišćenjem te iste lozinke.

PCPress.rs Image

Na iOS uređajima, tabovi se prikazuju kao sličice umesto panela sa punim širinama kada se prebacujete sa jednog na drugi. Na računarima možete na stranici sa novim tabom da podesite željenu pozadinu koja će se prikazivati na stranici kada otvorite nov prazan tab (ili možete da instalirate Google Arts i Culture Chrome dodatak koji vam prikazuje novu sliku svakog dana.)

Pročitajte i:  Francuska kaznila Google sa 250 miliona dolara

I za septembar, Chrome-ova 404 page-not-found dinosaurus igrica, prikazuje Uskršnje jaje koje se pojavljuje kada pokušate da dođete do veb stranice koja nije dostupna ili je vaša veza prekinuta. Umesto da samo preskače kaktuse, T-rex će dobiti rođendansku tortu. Možete lako doći do igrice sa dinosaurusom u Chrome-u tako što ukucate „chrome://dino“ u polje za adresu, a zatim ukucajte strelicu nagore da biste započeli igricu.

PCPress.rs Image

Chrome danas dominira pretraživanjem Interneta, čineći 60% ukupne pretrage, prema analitičkoj kompaniji StatCounter. Za korisnike, sve navedene funkcije, i još mnogo drugih, počinju da pristižu u Chrome, a ukoliko ih još ne vidite to će se desiti u narednim danima i nedeljama.

Izvor: CNET

Facebook komentari: