StoreDot: Kad punjenje baterija traje pet minuta

Pretpostavlja se da će se planeta bar donekle oporaviti kada čovečanstvo jednom bude potpuno prešlo na električna vozila, a nove baterije koje se brzo pune bi u tome mogle značajno da pomognu.

PCPress.rs Image

Izraelska kompanija StoreDot je još 2017. godine privukla investitore koji su uložili oko 60 miliona dolara u ideju o baterijama koje mogu da se napune na brzinu. Četiri godine kasnije javnosti su predstavljene baterije čije punjenje traje oko pet minuta, što je skoro isto onoliko vremena koliko je potrebno da se napuni rezervoar automobila koji se kreće uz pomoć fosilnih goriva. Na taj način se rešavaju problemi koji su bili u vezi sa tim što električna vozila između dva punjenja koja predugo traju mogu da pređu male razdaljine.

PCPress.rs Image

U pitanju su nove litijum-jonske baterije, koje vozačima štede sate koji su do sada bili potrebni za punjenje. Projekat su podržale i kompanije Daimler, British Petroleum, Samsung i TDK, a baterije su testirane na telefonima, dronovima, skuterima, pa je red došao i na električne automobile. Najveće problem ostaje recikliranje baterija, budući da traju između tri i tri i po hiljade punjenja, nakon čega se odbacuju. Sistem za brzu reciklažu je rešenje koje je preduslov da nova tehnologija pozitivno utiče na životnu sredinu, i predstavlja ekološki, politički i ekonomski izazov.

Pročitajte i:  Samsung počeo da uklanja reklame iz aplikacija

Izvor: Mint

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,