Strah u svemiru: Vizualizacija satelita i kosmičkog otpada koji kruži oko Zemlje

Kompanija LeoLabs postoji od 2016. godine, a radi se o firmi koja brzo evoluira. Najpoznatiji su po mreži radara koji se nalaze na Zemlji, te prate kretanje nekoliko hiljada funkcionalnih satelita, ali i inih koji više ne rade, zajedno sa ostalim komadima otpada koji kruže oko naše planete. Ova radarska tehnologija opisuje se kao revolucionarna, a zahvaljujući njoj nastala je pomalo jeziva mapa kosmosa – digitalna vizuelizacija kretanja u svemiru.

PCPress.rs Image

Oko 170 miliona komada različitog otpada orbitira oko planete Zemlje, a većina su delići koji su se u nekom trenutku odvojili od većih delova. Ipak, oko 670 hiljada je veće od jednog centimetra, što može da predstavlja potencijalnu opasnost za opremu u svemiru. Putujući brzinom do 28 hiljada kilometara na sat, veći delovi su dovoljno opasni da bi prilikom sudara mogli da ugroze rad Internacionalne svemirske stanice. Budući da su komadi otpada odavno premašili broj satelita koji kruže oko zemlje, a kojih ima oko 1.420, verovatnoća sudara će se i budućnosti povećavati, a kako se bude uvećavala količina slobodnih komada koji plutaju kosmosom.

Pročitajte i:  Asteroid Ryugu: Izvor vode u svemiru

Različite kompanije koje se bave kosmičkom tehnologijom planiraju da u narednim godinama u kosmos lansiraju još više objekata, uključujući i sisteme koje će činiti hiljade satelita, pa je veoma važno da se otpad koji kruži oko Zemlje prethodno ukloni. Za sada, kompanije samo prate kretanje većih komada, ali neke, poput startup kompanije Astroscale, planiraju lansiranje satelita čiji bi zadatak bio uklanjanje ovog otpada. U takvim akcijama bi značajno mogla da pomogne i LeoLabs vizualizacija, koja je sada dostupna na internetu, pa zainteresovanima omogućava da provedu sate u kosmosu.

Izvor: Universe Today

Facebook komentari: