BIZIT 2022

Studija pokazala da besmisleni sastanci troše više vremena (i novca) nego ikad

Svi znamo da sastanci mogu da budu ogroman gubitak vremena, međutim, malo nas je shvatilo koliko je to veliki problem. Online servis Doodle koji se bavi pravljenjem rasporeda je objavio rezultate svoje studije u kom je analizirano 19 miliona sastanaka i intervjua sa više od 6.500 radnika u SAD-u, Ujedinjenom Kraljevstvu i Nemačkoj, a rezultati nisu ispali pozitivni.

PCPress.rs Image

Prema izveštaju State of Meetings 2019, troškovi loše organizovanih sastanaka u 2019. godini će dostići 399 milijardi dolara u SAD-u i 58 milijardi dolara u Ujedinjenom Kraljevstvu. To je skoro pola biliona dolara samo za te dve zemlje, što predstavlja ogroman minus na račun efektivnosti biznisa. A kakve su posledice po zaposlene koji pate zbog loše organizovanih sastanaka? Prema izveštaju, ispitanici najčešće navode:

  • loše organizovani sastanci znače da nemam dovoljno vremena da obavim ostatak posla (44%);
  • nejasne akcije dovode do zabune (43%);
  • loša organizacija rezultira gubitkom fokusiranja na projekte (38%);
  • manje važni učesnici na sastanku polako napreduju (31%); i
  • neefikasni procesi slabe odnose sa klijentima (26%).
Pročitajte i:  Yealink MeetingBoard – interaktivna tabla za Microsoft Teams virtuelne sastanke

Dobra vest je da postoje stvari koje svako može da učini kako bi njegovi sastanci bili bolji i delotvorniji. Izveštaj Doodle-a o stanju sastanaka sugeriše da bi ove četiri stvari mogle da naprave veliku razliku:

  • postavite jasne ciljeve za vaš sastanak;
  • imajte jasan program;
  • ne držite previše ljudi u Sali za sastanke; i
  • koristite vizuelni stimulans kao što su video i prezentacije.

Sa prosečnim poslovnim sastankom od oko sat vremena, troškovi neefikasnih sastanaka organizacije se mogu vrlo brzo sabrati. Pre nego što rezervišete salu i pošaljete pozivnice, odvojte nekoliko trenutaka da razmislite zašto uopšte želite da sazovete sastanak. Ko bi trebalo da bude prisutan? Kakve rezultate očekujete kao rezultat sastanka? Kakav se uticaj nadate da ćete imati? Kao i sa bilo kojim alatom, sastanci će dati rezultate koje želite samo kada se njihova ograničenja uzmu u obzir i obrade.

Izvor: Inc.com

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,