BIZIT plus

Substack želi da postane bolje mesto za čitaoce

Substack želi da platformu učini boljim mestom za čitaoce i dodavaće funkcije svojim aplikacijama za čitanje kako bi se „osećale sve korisnije i zabavnije“, rekli su suosnivači Chris Best, Hamish McKenzie i Jairaj Sethiu. Substack je možda najpoznatiji kao mesto za pisce da stvore publiku za bilten i da žive od svog rada, ali suosnivači su izneli viziju kako sam Substack može biti bolje mesto i za čitanje stvari.

PCPress.rs Image

„Internet je revolucionisao čitanje, ali umesto utopije, napravio je nered“, rekli su suosnivači. „Glavna mesta na kojima danas čitamo onlajn su kakofonična, stresna i muze naše umove za dolare od reklama.“ Oni priznaju da postoje lepi, ali niski proizvodi za čitanje, ali tvrde da velike tehnološke kompanije više nisu zainteresovane da ih prave. „Umesto toga, preostaje nam da se borimo sa gomilom iskačućih prozora i medijskom ekonomijom u kojoj dominiraju velike društvene mreže koja nas čini ljutim i glupim.”

Suosnivači, međutim, smatraju da je „još uvek moguće iskoristiti moći interneta za stvaranje boljeg sveta za čitaoce“. Evo nekih detalja o tome kako bi to moglo izgledati u praksi — mada ću vas upozoriti da je ovo pomalo nejasno:

Pročitajte i:  Reddit i ugovor o obuci AI za prodaju sadržaja

Substack nije odmah odgovorio na zahtev za komentar o daljim detaljima ili konkretnijoj vremenskoj liniji. Ali ova pažnja prema čitaocima Substack-a nije potpuno iznenađenje. Kompanija je već predstavila gomilu funkcija namenjenih da podstakne korisnike da se druže na samom Substack-u umesto da samo čitaju pojedinačne biltene koji dolaze u njihovo sanduče e-pošte, uključujući njene mobilne aplikacije, mogućnost dodavanja RSS fidova u vaš Substack feed i beleške nalik na tvit.

A ovaj post je Substack koji zabija svoju zastavu u zemlju dok je čitanje na internetu u nekim previranjima. Sada kada mnogi ljudi provode manje vremena na Twitter-u i nisu baš zadovoljni Redditom, postoji prilika da se uspostavi sledeći kolektivni internet hangout za tekst, bilo da je to Threads, nešto što uključuje ActivityPub ili negde drugde u potpunosti.

Izvor: TheVerge

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: , ,