Sve pametnije tastature

Logitech nas je obradovao dvema neobičnim i interesantnim tastaturama koje pomeraju granice upotrebljivosti – K480 ima touchpad, a K830 može da opslužuje tri uređaja.

TastatureLogitech K480 spada u desktop tastature, ali ona je više od toga: ne samo što obezbeđuje kontrolu računara, već istovremeno može da bude povezana s još dva uređaja – recimo tabletom i mobilnim telefonom. Posebno je zgodno što tastatura ima postolje u koje mogu da se istovremeno smeste i tablet i telefon. Konekcija sa uređajima obavlja se putem Bluetooth veze, a prebacivanje kontrole s jednog na drugi uređaj ostvaruje se putem točkića smeštenog iznad tastera ESC. K480 je kompatibilna sa operativnim sistemima Windows, Mac OS, Chromium, Android i iOS, i u slučaju prenosivih uređaja obezbeđuje daleko efikasniji rad od pipkanja po ekranu. Bez obzira na to što se radi o kompaktnom modelu, tasteri su pune širine i daju odličan osećaj prilikom kucanja.

Logitech K830 je, makar na prvi pogled, konvencionalnija tastatura. To je HTPC uređaj koji se s pametnim televizorom ili računarom povezuje putem radio‑frekvencija (WiFi), ima touchpad, a pozadinsko osvetljenje tastera obezbeđuje normalan rad čak i u mrklom mraku; uz pomoć tastera F1 moguće je izabrati jedan od dva nivoa osvetljenja tastera ili potpuno isključenje pozadinskog osvetljenja. Ugrađenu bateriju treba dopunjavati na otprilike deset dana do dve nedelje, što prvenstveno zavisi od intenziteta upotrebe. Interesantno je to što je K830 programabilna tastatura i nakon preuzimanja i instalacije softvera sa Logitech‑ovog sajta, obezbeđuje mogućnost podešavanja funkcije pojedinih tastera, ali i touchpad‑a.

Pročitajte i:  Logitech dodaje programabilne dugmiće za ChatGPT na svojim miševima i tastaturama
Logitech K480 Logitech K830
Tip tastature Kompaktna Kompaktna + touchpad
Povezivanje Bluetooth RF
Broj tastera 79 83
Napajanje Dve AAA baterije
(do dve godine rada)
Interna Li-ion baterija
Ostalo Kontrolisanje tri uređaja istovremeno Programabilna, pozadinsko osvetljenje tastera
Cena 54 evra 108 evra
Kontakt www.logitech.com

Branislav Bubanja

(Objavljeno u časopisu PC#216)

Facebook komentari: