Tanak, lak, full oprema – Series 9

Samsung je osvežio seriju 9 – novi ultrabook NP900X3E nije zamena nekog od starih modela, već će se prodavati paralelno s njima.

Osvetljaj ekrana je veći od 300 cd/m2 tako da ovaj ultrabook možete da koristite i napolju, po suncu, a rezolucija je – Full HD. Jedina mana je što ekran nije osetljiv na dodir
Osvetljaj ekrana je veći od 300 cd/m2 tako da ovaj ultrabook možete da koristite i napolju, po suncu, a rezolucija je – Full HD. Jedina mana je što ekran nije osetljiv na dodir

Serija 9 je vrhunac ponude Samsung‑ovih prenosivih računara i uglavnom obuhvata ultrabook‑ove visoke klase. Da li je tu bilo prostora za osveženja? Model NP900X3E dokazuje da uvek može bolje.

Prvo što ćete uočiti kada ovaj 13‑inčni ultrabook izvadite iz kutije jeste to da je izuzetno tanak – debljina jedva prelazi polovinu inča (1,2 centimetra). Nadalje, dopašće vam se to što je, uprkos aluminijumskom kućištu, vrlo lagan – teži tek nešto više od jednog kilograma. S druge strane, zbog svega toga deluje pomalo krhko, što je uobičajena karakteristika ultrabook‑ova – ako želite robustan računar, potražite ga u drugim kategorijama.

Konačno – full HD

NP900X3E lepo izgleda i kvalitetno je izrađen, što posebno važi za odličnu tastaturu koja je osvetljena uz pomoć inteligentnog sistema (koristi senzor ambijentalnog svetla) i za ogromni, monolitni touchpad. Ekran ne reflektuje svetlost i dobro se vidi iz svih uglova, ali njegovi superlativi tek slede: najpre, maksimalni osvetljaj prelazi 300 cd/m2, tako da ultrabook možete da koristite i napolju, čak i po suncu. Druga karakteristika ekrana koja će se mnogima svideti jeste rezolucija – Full HD, što nije čest slučaj među „trinaesticama“. Detalji su zbog toga prilično sitni, ali kad već smart telefoni dobijaju Full HD ekrane, zašto ne bi i manji ultrabook‑ovi dostigli ovu rezoluciju. Neće, ipak, svi biti zadovoljni: iako je na računaru instaliran Windows 8, ekran nije osetljiv na dodir. Iznad ekrana je kamera rezolucije 1,3 megapiksela, dakle tu nije postignut Full HD.

Ultratanka kućišta neminovno dovode do kompromisa s priključcima. NP900X3E ima dve standardne USB utičnice (jedna je verzije 3.0), a sve ostalo je u mini‑varijantama, pa morate da koristite adaptere ili da nabavite odgovarajuće kablove. Za Ethernet se dobija adapter, za VGA ćete morati sami da potražite, a za vezu s televizorom najbolje rešenje je kabl s mini‑HDMI priključkom. Računar ima i (ne baš lako uočljiv) čitač memorijskih kartica – naći ćete ga ako pažljivo gledate od donje strane. Samsung je unutra malo kućište uspeo da smesti bateriju kapaciteta 44 Wh, pa možete računati na višečasovnu autonomiju.

Savremen hardver po izboru

uk_NP900X3E-A03UK_565_Right-angle-open_blackRačunar se prodaje u raznim konfiguracijama – sistem koji smo testirali sadrži procesor Core i5, a postoje i verzije sa Core i7. Memorija može da bude 4 ili 8 GB, a SSD disk je kapaciteta 128 GB, mada postoji i konfiguracija s više masovne memorije. Ekran kontroliše integrisani Ivy Bridge adapter, pa je NP900X3E primereniji poslovnim ljudima nego gejmerima. Sistem se „od nule“ podiže za manje od šest sekundi, a iz režima sleep za nešto više od sekunda.

Teško bismo smeli da očekujemo da NP900X3E bude jeftin – ako želite sve ove vrhunske karakteristike i besprekoran dizajn u malom pakovanju, moraćete da zavučete ruku dublje u džep… ili još dublje ukoliko se opredelite za jaču konfiguraciju. Naš savet je da ne preterujete: isprobana konfiguracija radi besprekorno i obezbeđuje šest do osam sati autonomije u standardnim uslovima.

Bojan Stanojević

(Objavljeno u časopisu PC#200)

Model Samsung NP900X3E
Ekran 13,3“ 1920×1080 LED
Procesor Intel Core i5 3337U 1,8 GHz
Memorija 4 GB
Disk 128 GB SSD
Grafika Intel HD 4000
Operativni sistem Windows 8, 64‑bitni
Masa 1,16 kg
Cena 142.999 dinara
Kontakt www.samsung.rs

 

Facebook komentari:

Tagovi:

2 thoughts on “Tanak, lak, full oprema – Series 9

Comments are closed.