BIZIT plus

Tehnološki giganti, označeni kao „gatekeepers“ moraće da se pridržavaju svih novih pravila digitalnog tržišta EU

Sedam kompanija, uključujući Alphabet, Metu i Apple, premašuju prag od 7,5 milijardi dolara prihoda.

PCPress.rs Image

Kriterijumi su dizajnirani da uključe samo najveće kompanije

Sedam kompanija, uglavnom sastavljenih od američkih tehnoloških giganta, obavestilo je Evropsku komisiju da ispunjavaju kriterijume da budu klasifikovane kao „gatekeepers prema Zakonu o digitalnim tržištima (DMA).

Alphabet, Amazon, Apple, ByteDance, Meta, Microsoft i Samsung izjavili su da ispunjavaju pragove koje je EU postavila kada je usvojila novi zakon. Prema izveštajima Reuters-a, Booking.com takođe očekuje da će ispuniti status do kraja godine i tada će obavestiti vlasti EU.

Gatekeepers su kompanije sa godišnjim prometom u Evropi od najmanje 7,5 milijardi eura (8,16 milijardi dolara) u poslednje tri finansijske godine. Zatim kompanije moraju da imaju tržišnu vrednost od najmanje 75 milijardi eura (81,6 milijardi dolara) u poslednjoj finansijskoj godini u najmanje tri države članice EU. Kompanije takođe moraju da opslužuju više od 45 miliona mesečnih aktivnih krajnjih korisnika. Zatim moraju da imaju više od 10.000 aktivnih poslovnih korisnika godišnje u EU u poslednje tri godine. Ovi kriterijumi su dizajnirani da uključe samo najveće kompanije u ovoj oblasti. Zakon je namenjen da obuhvati velike online platforme koje predstavljaju svojevrsna čvorišta na internetu i digitalnim tržištima.

Pročitajte i:  EU kritikuje Metu zbog poslovnih modela

Velike promene očekuju Google i Apple

Prema DMA zakonu, kompanijama će biti zabranjeno da daju prednost svojim uslugama u odnosu na usluge svojih rivala. Zapravo, kompanije neće smeti da zaključavaju korisnike u svoje ekosisteme. Moraju omogućiti interoperabilnost trećim stranama s vlastitim uslugama. Takođe, moraju dozvoliti poslovnim korisnicima da promovišu svoje proizvode i usluge i „zaključuju ugovore sa klijentima van njihovih platformi“.

U slučaju Google-a i Apple-a, to znači da ne mogu sprečiti programere da koriste različite sisteme plaćanja osim njihovog sopstvenog. Kompanije ne mogu zabraniti korisnicima da uklanjaju unapred instalirane aplikacije. Zatim, kompanije ne mogu zabraniti korisnicima da učitavaju aplikacije sa spoljnih izvora. To će značiti ogromne promene posebno za Apple, čiji je ekosistem dizajniran kao zatvoren sistem. U decembru prošle godine, prema izveštajima Bloomberg-a, Apple se sprema da dozvoli prodavnice aplikacija trećih strana i spoljašnje učitavanje sa novim iOS-om 17.

Sve najveće digitalne kompanije, označene kao „gatekeepers“ moraće da se pridržavaju svih aspekata DMA zakona do 2024.godine. Evropske vlasti će pregledati prijave kompanija do 6. septembra.

Pročitajte i:  DMA zakon EU podržava manje rivale tehnoloških giganta

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: , ,