BIZIT 2022

Telekom kupuje JAT-ovu zgradu za 10 miliona evra

jat-airways-00 Nacionalni avioprevoznik Jat Airways dogovorio je prodaju svoje poslovne zgrade u Bulevaru umetnosti u Beogradu Telekomu Srbije po ceni od 1.200 evra po kvadratu, javlja dnevni list Danas. Sa prodajom su se prekjuče saglasili i Upravni odbor Jata i Skupština preduzeća, a ugovor o prodaji je potpisan juče.

Prema dogovorenim uslovima, rok za iseljenje zgrade je 120 dana, što znači da će svi Jatovi službenici morati da se najkasnije do avgusta presele na aerodrom „Nikola Tesla“, gde će ubuduće biti sedište kompanije. Vest o dogovorenoj prodaji za Danas je potvrdio predsednik Skupštine Jata Milan Vujanić, koji je prokomentarisao da su pregovori bili dugi.

Budući da zgrada raspolaže sa oko 8.500 kvadratnih metara, Jat će od ove prodaje dobiti oko 10,3 miliona evra, s tim što će najveći deo tog novca, više od osam miliona evra, morati da vrati Vladi Srbije radi otplate pozajmice koju je ovo preduzeće uzelo u februaru prošle godine. Cena po kojoj je ta zgrada na ekskluzivnoj lokaciji na Novom Beogradu prodata je znatno ispod tržišne, koja se uglavnom kreće iznad 2.000 evra po kvadratu. Jat je do sada dva puta bezuspešno pokušavao da proda svoju poslovnu zgradu i tako obezbedi novac za povraćaj dela dugova i investicije, nakon što je u decembru Vlada Srbije odobrila da javnim nadmetanjem proda tu imovinu. Na prvom tenderu, početna cena je bila 2.121 evro po kvadratu, koliko je odredila Poreska uprava, ali nije bilo zainteresovanih, zbog čega je u januaru raspisan novi postupak sa početnom cenom od znatno manjih 1.200 evra. Međutim, ni ovog puta se niko nije javio na oglas. Jat je posle toga dobio odobrenje da direktnom pogodbom proda zgradu, nakon čega je Telekom važio za glavnog kandidata za kupca, budući da je ovaj telekomunikacioni operater „prvi komšija“ Jatu u tom objektu.

Izvor: Danas

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,