TrendMicro

Tesla možda ulazi u posao iskopavanja litijuma

Elon Musk je napisao tvit u kome kaže da bi Tesla mogla ući u posao iskopavanja i rafiniranja litijuma direktno i to u velikim razmerama. Cena metala, ključne komponente u proizvodnji baterija, postala jako visoka.

PCPress.rs Image

Ogroman rast cena

„Cena litijuma je otišla do ludih nivoa“, napisao je Musk na Twitter-u. „Ne postoji nedostatak samog elementa, pošto je litijum skoro svuda na Zemlji, ali tempo ekstrakcije odnosno prečišćavanja je spor.

Vlasnik Tesle i SpaceX-a je odgovorio na tvit koji prikazuje prosečnu cenu litijuma po toni u poslednje dve decenije. Statistika predstavlja ogroman porast cena od 2021.godine. Prema Benchmark Mineral Intelligence-u, cena metala porasla je za više od 480 odsto u prošloj godini.

Prema Geološkom zavodu SAD, nalazišta litijuma postoje širom Sjedninjenih Američkih Država.

Litijum je dragocen u baterijama električnih vozila jer je i najlakši metal i najmanji čvrsti element. To znači da baterije napravljene od litijuma imaju visok odnos snage i težine, što je važno kada se radi o transportu.

PCPress.rs Image

Tvit koji je Musk postavio nije prvi put da kompanija razmišlja o ideji da iskopava sopstveni litijum.

Pročitajte i:  Tesla konačno počinje proizvodnju Semi kamiona

Tesla je 2020.godine obezbedila sopstvena prava na kopanje litijuma u ​​Nevadi nakon što je propao dogovor o kupovini kompanije za rudarenje litijuma, prema izveštajima lista Fortune.

Izvor: CNBC

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,