Tesla na sudu zbog primanja Elona Muska

Elon Musk i kompanija Tesla nikako da se oslobe pritiska raznih sudija. Ovog puta će kompanija morati da pred sudom objasni zašto  čuvenom bogatašu daju neverovatni multimilijarderski kompenzacioni paket koji ga velikim delom i čini tako imućnim.

PCPress.rs Image

Problem je nastao kada je ustanovljeno da je prošle godine, od strane Teslinih deoničara, odobren Musku kompenzacioni paket u iznosu od najmanje 2,6 milijardi dolara. Stručnjaci smatraju da ovaj paket može da vredi i do 70 milijardi dolara, ukoliko se ikada desi da kompanijina vrednost na berzi naraste. Interesantno je da ova primanja uopšte nisu vezana za pozitivno poslovanje Tesle, koja nikada nije napravila godišnji profit od svog nastanka.

Kompenzacioni paket ne sadrži platu, niti novčani bonus za poznatog IT milijardera, ali postavlja nagrade koje bi se isplaćivale na osnovu rasta vrednosti kompanije.  Astronomska plata i bonusi se podrazumevaju, ali nisu deo ovog paketa. To se nije svidelo jednom deoničaru Ričardu Torneti, pa je sud naložio kompaniji da na sudu brani svoju odluku. Naime, Torneti smatra da ovaj paket na nekorektan način obogaćuje Elona.

Pročitajte i:  Norveški fond za bogatstvo će glasati protiv Muskovog bonusa od 56 milijardi dolara u Tesli

U SAD postoji “fiduciary obligation” pravilo, koje diktira da upravni odbor i rukovodstvo kompanije moraju da vode računa o finansijskim interesima deoničara i da ne smeju da se “razbacuju” kompanijskom imovinom i novcem. Ovo pravilo je uvedeno baš da bi se sprečilo da upravni odbori najvećih američkih kompanija jednostavno dodele sebi astronomska sredstva kompanije i time oštete deoničare, kojih je ogroman broj i koji tek na skupštinama na kraju godine mogu uopšte da shvate da postoji problem u tom smislu. Kako je Elon Musk istovremeno član upravnog odbora, baš kao i njegov brat, tužba je pretpostavila da odluka o raspodeli novčanih sredstava nije bila korektna i da o interesima deoničara nije vođeno računa, najblaže rečeno.

Tesla upravni odbor u problemu zbog Elona Muska

S obzirom na to da Tesla ide na sud, velika je verovatnoća da će još nešto “iskočiti” na sudu. Želja Tornetija je da se odluka povuče i da se upravni odbor kompanije restruktuira tako da bolje štiti investitore.  Sudija je odlučio da slučaj ide na sud jer je postalo jasno da upravno odbor nije dovoljno nezavistan.

Pročitajte i:  Aktuelni trendovi Lidar tehnologije

Interesantno je i da vrednost kompenzacije nije povezana sa profitom već sa vrednošću deonica. To znači da može da se desi da Tesla posluje u gubitku konstantno, ali da Elon Musk bude nagrađen ukoliko cena akcija poraste. Na kraju će o svemu odlučiti sud, tj. da li je Musk de fakto vlasnik Tesle ili se nešto pitaju i ostali deoničari.

Izvor: Automotive News

Facebook komentari: