Top50 Glas publike

Tesla povećava cene Full Self Driving-a

Kao i obično, saopštenje je stiglo preko Musk-ovog Twitter naloga.

PCPress.rs Image

Poskupljenje

Teslina funkcija „potpune samovožnje“ (FSD) je imala burnu istoriju, najblaže rečeno. Bilo je dosta problema, najpre problemi sa greškom na softveru i zatim niz nadzora od strane mnoštva regulatornih tela. Takođe, sada će autonomna vožnja koštati još više. Dodatnih 2.000 dolara koje se nadovezuju na ne tako malu cenu, ukupno 12.000 dolara. Ovo nije ni prvi put da je FSD poskupeo. U 2020.godini Musk (opet, na Twitter-u) je najavio povećanje cene za otprilike 2.000 dolara.

Ovo najnovije povećanje, pojasnio je Musk, važiće samo u SAD. Takođe je dodao da će „cena ove funkcije rasti kako se budemo približavali izdavanju FSD proizvodnog koda“. Da li to znači da postoje planovi za još dalja povećanja cena, može se samo nagađati. Tesla je slavno raspustio svoje odeljenje za korporativne komunikacije otprilike u isto vreme kada je FSD dobio cenu od 10.000 dolara.

Primetno je da kupovina funkcije „potpune samovožnje“ zapravo ne rezultira automobilom koji se sam vozi. Ovo je uglavnom razlog zašto su senatori Markey i Blumenthal pozvali FTC da istraži Teslu i Musk-a zbog, između ostalog, „precenjivanja sposobnosti njihovog vozila“.

Pročitajte i:  Elon Musk vratio Twitter nalog Donalda Trampa

Prema jednom istraživanju, samo oko 11 odsto vlasnika Tesle odvaja novac da bi se imali opciju FSD, i teško je zamisliti kako bi povećanje finansijskog opterećenja kupaca moglo da preokrene taj trend.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , ,