Tesla povlači više od 1,1 milion automobila u Kini

Softverska ažuriranja primeniće se na skoro svaki automobil koji je Tesla prodala u Kini.

PCPress.rs Image

Problemi sa kočenjem

Teslino najnovije povlačenje efektivno pokriva celokupnu proizvodnju za jednu naciju. Kineski tržišni regulator naredio je povlačenje više od 1,1 milion Tesla automobila. To praktično obuhvata skoro sva vozila koje je kompanija prodala u zemlji. U pitanju je greška u sistemu regenerativnog kočenja. Kako vozači ne mogu da podese intenzitet regenerativnog kočenja ili da primaju upozorenja stalnim pritiskom na gas, zvaničnici veruju da postoji rizik da bi vlasnici mogli da zloupotrebe pedale (pošto ne mogu da čuju rad motora) i da se sudare.

Proizvođač električnih vozila će rešiti problem kroz ažuriranje softvera koje prilagođava podrazumevani nivo regenerativnog kočenja i omogućuje korisnicima da prilagode snagu sistema. Takođe, Tesla će obavestiti i vozače koji duže pritiskaju gas. Opoziv obuhvata automobile Model 3 i Model Y proizvedene u Kini između januara 2019.godine i aprila ove godine. Takođe, u obzir se uzimaju i neki uvezeni modeli 3, Model S i Model X.

Tesla je raspustila svoj tim za odnose sa medijima i nije komentarisala opoziv. Prema izveštajima kineski vozači više puta su se žalili na probleme sa ubrzanjem i kočenjem. Jedna korisnica je iskoristila sajam automobila u Šangaju 2021.godine kako bi istakla ozbiljnu nesreću u kojoj je njen otac umalo poginuo nakon što su kočnice otkazale. Tesla se izvinila, ali nije priznala grešku.

Pročitajte i:  Kineska prodaja električnih vozila opala u januaru

Kao i kod većine Teslinih opoziva, ažuriranje softvera neće značajno poremetiti poslovanje kompanije u kratkom roku. Međutim, to nije dobar izgled za brend koji je imao brojne opozive poslednjih godina, uključujući 80.000 u Kini prošle jeseni zbog problema sa softverom i sigurnosnim pojasevima. Tesla u velikoj meri zavisi od Kine u pogledu prihoda. U Kini se nalazi gigantska fabrika, koja trenutno proizvodi više od polovine automobila ove kompanije svake godine. Tesla ne može sebi da dozvoli da gubi kupce i zaposlene.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,