Tesla robot, najvažnija stvar za Teslu ove godine

Elon Musk rekao je u izveštaju o prihodima kompanije za četvrti kvartal da je humanoidni robot „najvažniji proizvod“ koji Tesla treba da razvije ove godine. Time ga je postavio ispred popularnog Cybertruck-a i drugih vozila, uključujući Semi i Roadster-a.

PCPress.rs Image

Da li će se Optimus pojaviti ove godine?

Musk je prvi put pričao o projektu „Tesla Bot“ u avgustu. Tada je robota poredio sa čovekom koji se kretao u robotskom odelu. Upozoravajući tokom „Dana veštačke inteligencije“ kompanije, da „verovatno neće raditi“, ali je dodao da se nada da će imati prototip u narednoj godini.

„Mislim da ima potencijal da vremenom bude značajniji od poslovanja sa vozilima“, rekao je Musk o robotu, koji nosi kodni naziv Optimus.

Direktor Tesle je dodao da kompanija ne planira da predstavi Cybertruck ove godine i da trenutno ne radi na vozilu od 25.000 dolara. Nedostatak čipova otežava izdavanje novih modela, i ne bi želeo da to rezultira manjim brojem isporučenih vozila, rekao je Musk.

Iako bi Tesla robot mogao biti godinama daleko i možda nikada neće doći do realizacije, Musk je rekao da ima potencijal da promeni ekonomiju ako može da obavlja zadatke koje sada mogu da obavljaju samo ljudi.

Pročitajte i:  Mercedes testira humanoidnog robota u proizvodnom procesu

„Ako razmišljate o ekonomiji, temelj ekonomije je rad“. „Kapitalna oprema je destilovana radna snaga. Pa šta se dešava ako zapravo nemate nedostatak radne snage? Nisam siguran šta uopšte znači ekonomija u tom trenutku. O tome se radi u Optimus-u, tako da je to veoma važno,” rekao je Musk.

Robot će zameniti ljude?

Napredak u robotici omogućio je kompanijama da zamene određene radnike mašinama, ali ograničenja trenutne tehnologije su takva da mnoge zadatke još uvek moraju da obave ljudi.

„Optimus je namenjen da bude prijateljski, da se kreće kroz svet ljudi i da eliminiše opasne, ponavljajuće i dosadne zadatke“, rekao je Musk u avgustu, dodajući da Tesla u početku ne planira da ga koristi za proizvodnju.

Robot je primer Musk-ovog umeća, u kojem on najavljuje da Tesla radi na uzbudljivim proizvodima planiranim godinama u budućnosti koji pomažu da se zaposleni, kupci i investitori podstaknu. Često se najavljene inovacije se ne realizuju u predviđenom roku.

Na događaju „Dan autonomije“ u aprilu 2019.godine, Musk je rekao da će kompanija imati 1 milion autonomnih „robotaxis“ 2020.godine. „Robotaxis“ još uvek ne postoje.

Pročitajte i:  AI masaža: Roboti se mešaju u sve

Izvor: CNBC

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,