Tesla ulaže 3,6 milijardi dolara za razvoj proizvodnje u Nevadi

Kompanija će takođe dodatno zaposliti još 3.000 radnika.

PCPress.rs Image

Konačno će početi masovna proizvodnja Tesla Semi kamiona

Tesla ima velike planove za proširenje svoje prve gigafabrike u Nevadi. Proizvođač automobila najavio je da ulaže 3,6 milijardi dolara u izgradnju dve nove fabrike u istom kompleksu. Takođe, kompanija ima plan da zaposli novih 3.000 radnika. Nova ulaganja predstavljaju veću cifru od planiranih 3,5 milijardi dolara kada je kompanija najavila da će izgraditi objekat još 2014.godine. Jedna od novih fabrika u Nevadi proizvodiće baterije sa oznakom 4680, dok će druga biti Teslina prva fabrika koja će masovno Tesla Semi električne kamione.

Tesla je isporučila svoj prvi Tesla Semi kamion kompaniji Pepsi u decembru 2022.godine. Prvi put pre pet godina kompanija je prikazala svoj električni kamion i nekoliko puta odložila njegovu proizvodnju. Tesla trenutno proizvodi svoj EV kamion samo u ograničenim količinama. Međutim, kompanija već dugo planira da pokrene masovnu proizvodnju u Nevadi. Tesla Semi koristi manje od 2 kWh energije po kilometru i može preći domet od 480km do 800km sa jednim punjenjem. Tesla navodi da vozila sada mogu da uštede do 250.000 dolara na pređenih 1.609.344 kilometra.

Pročitajte i:  Apple Vision Pro se ne nosi tokom vožnje

Dok će fabrika konačno početi masovnu proizvodnju EV kamiona, njena fabrika baterija će joj pomoći da postigne svoje ciljeve smanjenja troškova baterija za polovinu i poveća proizvodnju kako bi mogla da proda 20 miliona EV do 2030.godine.

Tesla je predstavila nove modele baterija sa oznakom 4680. Takav naziv baterije su dobile je njene ćelije imaju dimenzije 46mm sa 80mm. Prema izveštajima Reuters-a, kompanija ima problema sa povećanjem proizvodnje zbog tehnike suvog premaza koja se koristi za oblaganje tih ćelija. Tesla nije pojasnila kako će rešiti takve probleme, ali je navela da će nova fabrika imati kapacitet da proizvede dovoljno baterija oznake 4680 za 1,5 miliona vozila svake godine.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,