BIZIT plus

Nokia očekuje rast u 2023.godini

Nokia je nadmašila kvartalna očekivanja operativnog profita i prognozirala veću prodaju u 2023. godini. Finski proizvođač telekomunikacione opreme navodi da je uspeo da dobije tržišni udeo zahvaljujući uvođenju 5G mreže u zemljama kao što je Indija.

PCPress.rs Image

Indija predstavlja ključno tržište za razvoj 5G mreže

„Sada preuzimamo tržišni udeo“, rekao je izvršni direktor Pekka Lundmark. On je dodao da je rast sve veći, a Indija je „vrhunac cele priče“. Akcije kompanije su porasle za 5,8 odsto u Helsinkiju. Lundmark je rekao da Nokia vidi još jednu godinu rasta u 2023. godini, što je suprotno u odnosu na izveštaje glavnog rivala – Ericssona.

Ericsson je prijavio manju zaradu od očekivane u četvrtom kvartalu. Kompanija je navela da očekuje da će se pad marže u mrežnom poslovanju zadržati tokom prve polovine 2023. godine. Ericsson je naveo slabu prodaju 5G opreme na tržištu SAD-a.

„Pretpostavljam da je razlog to što imamo optimističniji pogled na veličinu indijskog tržišta“, rekao je Lundmark, na pitanje o boljim izgledima koje ima Nokia.

Pročitajte i:  5.5G se promoviše kao mreža koja će unaprediti povezanost preduzeća 

Takođe, Lundmark je dodao da je Nokia uspela da diverzifikuje svoju korisničku bazu od provajdera mrežnih usluga do industrijskih korisnika koji su, između ostalog, postavili sopstvene privatne 5G mreže u elektranama, komunalnim preduzećima i rudnicima.

Operativni profit kompanije u četvrtom kvartalu porastao je na 1,15 milijardi eura

„Procenjujemo da je svetska ekonomija samo 30 odsto digitalizovana u poređenju sa punim potencijalom. Upravo to vidimo u razvoju poslovanja preduzeća“, rekao je Lundmark.

Operativni profit kompanije u četvrtom kvartalu porastao je na 1,15 milijardi eura sa 908 miliona prošle godine. Rezultati su tako nadmašili prognozu analitičara od 924,6 miliona eura „Radujemo se 2023. godini, iako smo svesni neizvesnih ekonomskih izgleda, potražnja ostaje stabilna“, rekao je Lundmark.

Nokia je za celu godinu prognozirala neto prodaju između 24,9 milijardi eura i 26,5 milijardi eura. To će podrazumevati rast između 2 i 8 odsto. Analitičari očekuju 25,5 milijardi eura. Neto prodaja kompanije je porasla za 16 odsto na 7,45 milijardi eura i time nadmašila procene od 7,11 milijardi eura.

Pročitajte i:  Ericsson je stabilizovao prodaju

Osim rastuće potražnje poslovnih korisnika, kompanija je dobila i velike ugovore od indijskih telekom operatera za pokretanje 5G mreže u toj zemlji. Takođe, Lundmark je dodao da su ograničenja u snabdevanju čipovima smanjena.

Izvor: Reuters

Facebook komentari: