TikTok, Oracle i problem privatnosti podataka korisnika

Kina je imala pristup podacima američkih korisnika.

PCPress.rs Image

“Kina sve vidi”

TikTok je objavio da je počeo da usmerava podatke američkih korisnika na servere u SAD koji su u vlasništvu kompanije Oracle. Prema izveštajima, BuzzFeed News-a dovodi se u pitanje koje usluge TikTok zaista pruža. Prema izveštajima, zaposleni u TikTok-u sa sedištem u Kini „u više navrata“ pristupali su podacima američkih korisnika tokom nekoliko proteklih meseci.

U snimcima internih sastanaka osoblja koje je na uvid imao BuzzFeed News, zaposleni u TikTok-u, navodno su morali da zamole svoje kolege u Kini da pristupe korisničkim podacima u SAD, jer sami nisu mogli da pristupe ovim podacima. Jedan član TikTok-ovog tima odeljenja za poverenje i bezbednost je navodno izjavio da se „u Kini sve vidi“, dok je drugi zaposleni rekao da je inženjer iz Kine „imao pristup svemu“.

Ovi događaji su se navodno dogodili tokom perioda između septembra 2021.godine i januara 2022.godine.

TikTok se godinama suočava sa kritikama zbog potencijalnog izlaganja podataka američkih korisnika u Kini, gde je sedište TikTok-ove matične kompanije, ByteDance. Naime, 2020. godine, bivši predsednik Donald Tramp zapretio je TikTok-u zabranom širom SAD. On je tada pokušao da natera kompaniju da odvoji svoju imovinu sa sedištem u SAD od ByteDance-a, nazivajući to pretnjom po nacionalnu bezbednost.

Pročitajte i:  Kevin O’Leari želi da kupi TikTok sa popustom do 90%

Iako TikTok nikada nije prodao svoju imovinu sa sedištem u SAD, razgovarao je o tome da američka softverska kompanija Oracle postane njen „pouzdani tehnološki partner“. Sve je izgledao kao da će dogovor biti postignut između dve kompanije, nakon što je predsednik Joe Biden preuzeo dužnost. Međutim, na kraju su se pojavili novi izveštaji o takozvanom Teksas projektu.

Čuvanje podataka američkih korisnika

Teksas projekat, se odnosi na sedište kompanije Oracle u Teksasu. Tamo bi trebalo da se čuvaju podaci američkih korisnika na serverima, zabranjujući pristup ByteDance-u iz Kine. Izgleda da se sada zaista pokreće neka vrsta prenosa ovih podataka, pošto je TikTok najavio prelazak na Oracle servere.

Više od godinu dana radimo sa Oracle-om na nekoliko mera kao deo našeg komercijalnog odnosa kako bismo bolje zaštitili našu aplikaciju, sisteme i bezbednost podataka korisnika u SAD“, rekao je Albert Calamug, šef TikTok-ovog odeljenja za bezbednost. „Danas se 100 odsto saobraćaja korisnika u SAD usmerava na Oracle Cloud Infrastructure.“

Pročitajte i:  Hakovani TikTok nalozi poznatih ličnosti

Kompanija dodaje da će koristiti svoje servere u Virdžiniji i Singapuru za pravljenje rezervnih kopija ali ima za cilj da izbriše privatne podatke korisnika sa ovih servera kako bi se „potpuno okrenula ka serverima koji se nalaze u SAD“. Još uvek nije precizirano kada TikTok planira da izvrši potpuni prelazak na servere u Sjedinjenim Državama.

„Ovo su kritični koraci, ali možemo više da uradimo“, rekao je Calamug. „Znamo da smo među platformama koje se najviše ispituju sa bezbednosnog stanovišta i želimo da otklonimo svaku sumnju u bezbednost podataka korisnika u SAD.

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,