Top50 Glas publike

TikTok u vlasništvu Kine poriče da bi mogao da koristi informacije o lokaciji za praćenje američkih korisnika

TikTok u vlasništvu kineske firme BiteDance u petak je negirao da je koristio specifične podatke o lokaciji za praćenje određenih američkih pojedinaca.

PCPress.rs Image

TikTok je u petak demantovao da je koristio specifične podatke o lokaciji za praćenje određenih američkih pojedinaca, suprotstavljajući se izveštaju Forbsa u kojem se navodi da je video aplikacija u kinsekom vlasništvu planirala da sprovede takvo praćenje.

Forbs je u četvrtak objavio članak u kojem se navodi da je TikTok, koji je u vlasništvu kineske firme Bite Dance, planirao da koristi svoju aplikaciju „za praćenje lične lokacije nekih određenih američkih građana“ citirajući materijale koje je pregledala publikacija.

U članku Forbsa se navodi da nije jasno da li su neki podaci zaista prikupljeni ili nisu. TikTok je uzvratio članak u seriji twitova tvrdeći da mu nedostaje strogost i novinarski integritet. TikTok je rekao da je Forbes „odlučio da ne uključi deo naše izjave koji je opovrgao izvodljivost njegove ključne tvrdnje: TikTok ne prikuplja precizne informacije o GPS lokaciji od američkih korisnika, što znači da TikTok ne može da prati američke korisnike na način na koji je članak predložio.

Pročitajte i:  Kriminalci koriste popularni TikTok izazov kako bi malver za krađu podataka učinili nevidljivim

TikTok je dodao da njegova aplikacija nikada nije korišćena za „ciljane“ bilo kog članka američke vlade, aktivista, javnih ličnosti ili novinara. Potparol Forbsa je rekao: „Uvereni smo u naše izvore i stojimo iza našeg izveštavanja.“

TikTok je imao nekoliko godina testiranja u SAD otkako je bivši predsednik Donald Tramp naredio aplikaciji da se odrekne svog američkog poslovanja tvrdeći da ugrožava nacionalnu bezbednost. Vašington je zabrinut da bi podaci koje TikTok prikuplja o američkim građanima mogli da dođu u ruke kineske vlade.

Izvor: cnbc

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , ,