Honda će koristiti Teslin standard za punjenje EV u Severnoj Americi

Proizvođač automobila će uključiti standard u nove modele električnih vozila od 2025. godine.

PCPress.rs Image

Honda je objavila da prelazi na Teslin standard punjenja (NACS) za svoje buduće EV koji će se prodavati u Severnoj Americi. Modeli Honde koji će se prodavati od 2025. godine i kasnije koristiće NACS umesto Kombinovanog sistema punjenja (CCS).

Proizvođač automobila navodi da razvija adapter koji će omogućiti starijim modelima Honde, proizvedenim pre 2025. godine, da se pune koristeći Teslin sistem. Time se dodatno Teslin standard uspostavlja kao severnoamerički standard, manje od godinu dana nakon što je Elon Mask i njegova kompanija omogućila konkurentima korišćenje ovog sistema.

“Sa zadovoljstvom obaveštavamo da će Honda proširiti pristup brzom punjenju za svoje EV kupce Honde i Acure. Usvajamo Severnoamerički standard punjenja (NACS)”. Kompanija je izjavila da planira da lansira novi model električnog vozila u Severnoj Americi 2025. godine. Taj model će uključivati NACS priključak. Nakon toga svi električni modeli Honde će koristiti Teslin standard.

Honda takođe čini deo nedavno formirane grupe koja ima za cilj stvaranje nove mreže EV stanica širom Severne Amerike. U tu grupu još spadaju BMW, General Motors, Hyundai, Kia, Mercedes i Stellantis. Honda i ostali proizvođači automobila su u julu objavili da žele da “ubrzaju tranziciju na električna vozila” i “učiniti vožnju bez emisija još privlačnijom”.

Pročitajte i:  Noćna mora: Cybertruck se kvari neverovatnom brzinom

Honda je ovim saopštenjem opisala usvajanje NACS-a kao “dodatak” tim planovima. Drugi proizvođači automobila koji su najavili usvajanje NACS-a u Severnoj Americi uključuju Ford, GM, Mercedes, Polestar i Volvo. Takođe, u junu je Teksas najavio da će stanice za punjenje EV koje finansira država morati da integrišu NACS standard.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,