TrendMicro

Toyota: Vreme je za 5G robote

Toyota tvrdi da će 5G otvoriti put robotima u scenarije iz stvarnog života, te im omogućiti da učestvuju u spasavanju žrtava usled neke prirodne katastrofe, te da postanu deo sistema medicinske nege.

PCPress.rs Image

Naime, Toyota svog humanoidnog robota T-HR3 već može da kontroliše uz pomoć 5G mreže, a testovi su do sada bili ograničeni samo na kablovsku konekciju. Sa 5G mrežom kablovi nisu neophodni, budući da robotima omogućava da informacije dobiju gotovo iste sekunda, što daljinsko upravljanje čini daleko efektnijim. Zahvaljujući tome roboti će moći da se lakše uključe u tokove savremenog života, te da ljudima priskaču u pomoć u najrizičnijim situacijama.

Tako je 5G omogućio još jedan veliki korak na polju moderne tehnologije, te T-HR3 humanoidnim Toyota robotima treće generacije omogućio još veću funkcionalnost. T-HR3 model je i nastao u okviru projekta koji je zamišljen tako da kreira tehnologiju koja bi ljudima pomagala u različitim situacijama – kod kuće, u bolnicama, prilikom velikih katastrofa, na gradilištima, te u mnogim drugim prilikama.

Pročitajte i:  Svako hoda drugačije - exoskeleton prilagođava se u hodu

Toyota i DOCOMO su još u novembru 2018. objavili da su uspešno testirali T-HR3 model koristeći petu generaciju mobilnih komunikacija – 5G, te dodali da je testiranje sprovedeno u kontrolisanim uslovima, te da je robotom upravljano sa udaljenosti od oko 10 kilometara. Za razvijanje 5G komunikacione tehnologije niske latentnosti koja se koristila za upravljanje robotom bio je zadužen DOCOMO – vodeći japanski mobilni operater koji je prilično doprineo razvijanju 3G, 4G, te 5G tehnologija mobilnih mreža.

Izvor: Mashable

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,