Trenutno je 2,5 milijardi aktivnih Android uređaja

Deset godina nakon prvog predstavljanja, Android i dalje postavlja rekorde. Juče je, 7. maja, na I/O developer konferenciji Google potvrdio da sada postoji više od 2,5 milijarde aktivnih Android uređaja koji se koriste širom sveta. Taj podatak otkrila je Stephanie Cuthbertson, Android direktor Google-a.

PCPress.rs Image

Kompanija je istakla da je tih 2,5 milijarde aktivnih uređaja proizvodilo 180 različitih hardverskih kompanija. Očigledno je da nisu sve pametni telefoni jer ćete čak naći ekrane na sedištima u avionima koji rade na Androidu. Pored toga što je otkrila koliko se Android uređaja koristi na globalnom nivou, kompanija je takođe prvi put za više od šest meseci objavila svoje Android brojke vezane za prisutnost određenih verzija operativnog sistema. Poslednji izveštaj koji smo videli bio je u oktobru 2018. godine.

Najnoviji podaci pokazuju da Android 9 Pie, najnovija iteracija Google-ovog mobilnog operativnog sistema, radi na 10% Android uređaja. Android 8.1 i 8.0 rade na 15,4% odnosno 12,9% uređaja. Android 6.0 trenutno ima najveći udeo sa 16,9%.

Pročitajte i:  Vlasnik Tumblr-a ugovora sa OpenAI uvođenje Midjourney AI

Google se sprema da pokrene Android Q krajem ove godine. Juče je potvrđeno da je Android Q beta 3 dostupan za određeni broj pametnih telefona, od kojih su mnogi partnerski OEM proizvođači.

Izvor: Ubergizmo

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,