Plazma

Tucows ugasio svoj sajt za download softvera

U rano doba Interneta, posebno krajem devedesetih godina prošlog, kao i u prvim godinama ovog veka Tucows Downloads je bio poznat kao jedan od najpouzdanijih sajtova za pretragu i preuzimanje softvera. Poslednjih godina ovaj sajt je izgubio svoju svrhu, jer korisnici softver preuzimaju preko App prodavnica ili direktno sa sajtova proizvođača. Zato je Eliot Nos, Tucows CEO objavio da je odlučeno da se ovaj download sajt zauvek ugasi. On je naveo da je Tucows Downloads stari sajt, a stari sajtovi predstavljaju izazov za održavanje, pa stoga i povećavaju rizik od potencijalnih bezbednosnih rizika.

tucows downloads

Ipak, ova odluka nije doneta „na brzaka“. O ovom potezu razgovaralo se još pre pet godina, ali je istorijska važnost sajta bila razlog za odlaganje njegovog gašenja. Te, 2016. godine, kompanija je odlučila da Tucows Download ubuduće tretira kao javni servis, a ne kao privatni servis koji donosi novac. Sa sajta su uklonjene sve reklame, čime je njegova uloga u finansijskom poslovanju kompanije potpuno marginalizovana. Na kraju, odluka o gašenju doneta je jer je održavanje Tucows Downloads sajta odvlačilo previše resursa od drugih profitabilnijih delova kompanije.

Na sreću, nostalgičari će i dalje moći da pristupe sajtu preko projekta Internet Archive, jer je većina njegovog sadržaja prebačeno i sačuvano na ovom servisu.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,