Data centri 2024

Twitter odgovara na zabrinutost EU?

Vodeći regulator privatnosti za Twitter u Evropskoj uniji rekao je da je zabrinut zbog potencijalnog uticaja otpuštanja u toj društvenoj medijskoj kompaniji na njenu sposobnost da ispuni obaveze vezane za privatnost, ali je rekao da za sada dobija odgovore na svoja pitanja.

PCPress.rs Image

Puno buke, malo rada

Twitter je otpustio najviše rukovodioce i nametnuo strmoglavo otpuštanje radnih mesta uz malo upozorenja nakon burnog preuzimanja kompanije od strane milijardera Elona Maska prošlog meseca. Otpušteno je oko polovine radne snage – oko 3.700 zaposlenih, dok je više od 1.000 dalo otkaz.

Pre rezova, Twitter je zapošljavao oko 500 ljudi u svom evropskom sedištu u Dablinu gde je – kao i mnogi drugi tehnološki giganti – irski komesar za privatnost podataka (DPC) vodeći regulator privatnosti platforme društvenih medija u EU. Komentari su usledili nakon sličnih zabrinutosti koje je prošle nedelje izneo šef pravosuđa EU u vezi sa sposobnošću Twittera da se pridržava strogih novih pravila o nelegalnom onlajn sadržaju nakon posete sedištu kompanije u Dablinu.

Pročitajte i:  Grok će uskoro biti dostupan premium korisnicima X-a

Šef DPC Helen Dixon je rekla je da je DPC bio u kontaktu sa Twitterom nekoliko puta dnevno kako bi utvrdio koje uloge ostaju na mestu i da ima „niz kontakata“ koji su i dalje smešteni na Twitteru u Dablinu. Na osnovnom nivou, organizacija poput Twittera mora da ima službenika za zaštitu podataka sa timom oko sebe, kao i odbor sa sedištem u Dablinu koji donosi odluke o obradi ličnih podataka u odnosu na korisnike EU, dodala je ona.

Nadzorni organ je takođe rekao da je bio u mogućnosti da nastavi sa šest istraga na Twitteru u vezi sa potencijalnim kršenjima privatnosti koja su prethodila Muskovom akviziciji. DPC, koji reguliše Apple, Google, Metu i druge tehnološke gigante zbog lokacije njihovog sedišta EU u Irskoj, ima otvorenih 40 istraga u vezi sa velikim tehnološkim firmama.

Izvor: Reuters

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,