BIZIT 2022

Twitter priznaje da je verifikovao nekoliko lažnih naloga

Twitter kaže da je trajno suspendovao „mali broj“ lažnih naloga.

PCPress.rs Image

Deo bot-mreže koja ima 1212 naloga

Ovi nalozi su pogrešno verifikovani samo nekoliko nedelja nakon ponovnog pokretanja Twitterovog javnog programa verifikacije, izveštava Daily Dot. Greška je izašla na videlo nakon što je naučnik koji se bavi podacima Conspirador Norteno, otkrio šest verifikovanih računa koji su stvoreni nedavno, tačnije, 16. juna. Niko od njih nije objavio ni jedan tvit, a dva su koristila ono što se činilo kao zaliha fotografija za slike profila. Pogrešno smo odobrili prijave za verifikaciju malog broja neautentičnih (lažnih) naloga, saopštava Twitter u izjavi za Daily Dot.

“Sada smo trajno suspendovali dotične naloge i uklonili verifikovanu značku u skladu sa našom politikom manipulacije i spama. Incident sugeriše da proces verifikacije Twittera ima problema i da ne hvata sve očigledno neautentične naloge. Twitter je nedavno ponovo pokrenuo aplikacije za javnu verifikaciju sa obnovljenim skupom kriterijuma za ispunjavanje uslova zasnovanih na ideji da nalog treba da bude „autentičan, zapažen i aktivan“, kako bi bio vredan verifikacije. Jasno je da identifikovani nalozi ne ispunjavaju ni jedan od ovih uslova.

Pročitajte i:  Počinju problemi za Twitter širom sveta

Kao što Norteno objašnjava, šest naloga imalo je 976 zajedničkih sumnjivih sledbenika – svi nastali u periodu od 19. juna do 20. juna – i veliki broj njih je koristio slike profila koju je generisala AI. Ukupno, Norteno kaže da su bili deo botneta koji se sastojao od najmanje 1212 naloga. Do ovog trenutka, Twitter je suspendovao pet od šest verifikovanih naloga, dok je šesti izgleda deaktivirao sopstveni profil. Uklonjena je i „većina“ pratećeg botneta, kaže Norteno. Ali incident postavlja pitanja o tome kako su računi uopšte mogli da se verifikuju i zašto ih Twitter procesi nisu obeležili pre nego što ih je otkrio nezavisni istraživač.

Izvor: Theverge

 

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: