BIZIT 2022

Twitter suspendovao 70 miliona sumnjivih naloga

Tokom poslednja dva meseca, Twitter je aktivno radio na „čišćenju“ svog sistema od lažnih naloga. Prosečno je dnevno uklanjano više od milion sumnjivih i lažnih naloga, tako da je tokom maja i juna deaktivirano više od 70 miliona naloga.

To je učinjeno u cilju borbe protiv lažnih vesti, koje su sve više zastupljene na društvenim mrežama. Ovo je samo (agresivniji) nastavak kampanje uklanjanja nepoželjnih naloga. Tokom februara uklonjen je veliki broj bot naloga, nakon čega je sledilo likvidiranje spamera koji su samo retvitovali vesti a sve u cilju promovisanja originalne komunikacije i interakcije. Suspendovanje 70 miliona korisnika zvuči kao pucanj u nogu kompanije koja se bori da podigne broj korisnika, ali iz Twitter-a tvrde da to neće uticati na broj aktivnih korisnika, već naprotiv da će im dati vetar u leđa, obezbeđujući platformu koja donosi relevantne informacije.

Ova akcija povezuje se sa nedavnim kritikama iznetih od strane nezavisnih istraživača, ali i nekih investitora kompanije, koji su tražili da se što pre reši problem sa botovima, trolovima i drugim neželjenim nalozima, za koje se veruje da su imali značajan uticaj na biračko telo tokom predsedničke kampanja u Americi 2016. godine. Sa nekih od tih naloga se uz pomoć softvera za automatizaciju slalo na stotine tvitova dnevno, koji su efikasno „zatrpavali“ korisnike lažnim vestima i dezinformacijama. Proces uklanjanja usledio je nakon višemesečnog praćenja aktivnosti svakog naloga i detaljnije analize informacija koje su tvitovane sa različitih, nepovezanih naloga. Za to je upotrebljena tehnologija veštačke inteligencije nazvana Magic Pony, koju je Twitter otkupio 2016. godine. Rezultat njene upotrebe je povećanje otkrivanja neželjenih naloga za čak 60%.

Pročitajte i:  Musk izaziva Parag Agrawala na „javnu debatu“ o lažnim nalozima

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,